Του ΙΣΦ
Στην ΑΕΝ, πριν από το πρώτο μας μπάρκο ως δόκιμοι, ο καθένας μας προσπαθούσε να ζυγιάσει τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τύπου πλοίου. Μεγάλο ή μικρό βαπόρι; Πολλά ή λίγα λιμάνια; Δεξαμενόπλοιο, φορτηγό ή επιβατηγό; Η σωστή απάντηση δύσκολα μπορούσε να ειπωθεί, καθώς τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν για τον καθένα. Στο πρώτο μου μπάρκο μού έλαχε μεγάλο βαπόρι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με πολλά λιμάνια. Η καθημερινότητα απαιτητική, η παραμονή στους λιμένες ολιγόωρη και οι ρυθμοί μας γρήγοροι. Μέσα σε έξι μήνες επισκεφθήκαμε περισσότερα λιμάνια και χώρες από όσα είχα φανταστεί.
Πολλοί ναυτικοί επιλέγουν να εργαστούν «εν πλω» γιατί έχουν την ανάγκη να εξερευνήσουν νέες χώρες και λιμένες, να φτάσουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Ωστόσο, η φύση του επαγγέλματος τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει και, καθώς οι απαιτήσεις και οι ανάγκες στο πλοίο έχουν αυξηθεί, ο ελεύθερος χρόνος που απομένει στους λιμένες για να μπορέσει ο ναυτικός να «πιάσει στεριά» και να εξερευνήσει τα λιμάνια έχει λιγοστέψει.
Η θέση και ο ρόλος των δοκίμων στα πλοία έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνήθως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για εξόδους κατά τη φορτοεκφόρτωση του πλοίου στα λιμάνια. Μετά το πέρας των σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και όντας πλέον αξιωματικοί, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες στα πλοία πληθαίνουν, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με το πλήθος των παράλληλων εργασιών που πραγματοποιούνται στα λιμάνια, λιγοστεύει τον ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις περιοχές όπου «πιάνει λιμάνι» το πλοίο.
Ωστόσο, στην καριέρα του ναυτικού, ανάμεσα στα μπάρκα και στα χρόνια, πάντοτε υπάρχουν οι ευκαιρίες όπου θα μπορεί να επισκεφθεί νέες γωνιές της υφηλίου.
Για παράδειγμα, μπορεί να τύχει ο ναυτικός να φύγει για μπάρκο, να φτάσει στο λιμάνι και να περιμένει να ανέβει στο πλοίο. Ωστόσο, το πλοίο ενδέχεται να καθυστερήσει να ελλιμενιστεί και να φορτοεκφορτώσει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η ευκαιρία ο ναυτικός να παραμείνει αρκετό καιρό στο λιμάνι. Άλλες φορές, τα πλοία παραμένουν για μέρες ή εβδομάδες στα αγκυροβόλια, ενώ η φορτοεκφόρτωση ενδέχεται να καθυστερήσει και το πλοίο να μείνει δίπλα στον ντόκο για μια παρατεταμένη περίοδο.
Στο πρώτο μου μπάρκο, πράγματι ήμουν από τους τυχερούς, το πλοίο εκτελούσε ένα κυκλικό δρομολόγιο τεσσερισήμισι μηνών, πιάνοντας ορισμένες φορές πολλά λιμάνια μιας χώρας σε κάθε δρομολόγιο. Σε ένα κυκλικό δρομολόγιο είχα επισκεφθεί λιμάνια της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Κορέας, του Λιβάνου και των ΗΠΑ. Άλλες φορές μπορεί να βγαίναμε για λίγες ώρες το απόγευμα, άλλες και ολόκληρη την ημέρα.
Ανάμεσα στους λιμένες έτυχε το πλοίο να δεξαμενιστεί για δύο εβδομάδες σε ναυπηγείο της Κίνας, όπου και όλο το πλήρωμα ανεξαιρέτως είχε την ευκαιρία να βγει έξω αρκετές φορές και να «ξεχαστεί» από τη ρουτίνα που επιβάλλει το πλοίο.
Παρά τις ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις που επιβάλλει το ναυτικό επάγγελμα, οι ναυτικοί θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες περιοχές ‒ άλλωστε το μπάρκο αποτελεί ένα συνεχές θαλάσσιο ταξίδι.