Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (World Book and Copyright Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1995 στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, καλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης.
Η ανάγνωση προσφέρει τη δυνατότητα του ταξιδιού, με μόνο περιορισμό τη φαντασία μας. Δημιουργώντας μια αίσθηση «κοινότητας», μέσω των κοινών αναγνώσεων και της κοινής γνώσης, οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο μπορούν να «συνδεθούν», ώστε να περιορίσουν και να καταπολεμήσουν τη μοναξιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Παρατηρείται συμμετοχή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες σε εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις, σχολεία, δημόσιους φορείς, επαγγελματικές ομάδες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σε αυτή τη μακρά περίοδο, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων έχει καταφέρει να ενώσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από κάθε ήπειρο και όλων των πολιτιστικών υποβάθρων για τα βιβλία και τα πνευματικά δικαιώματα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν, να αξιοποιήσουν στο έπακρο και να διερευνήσουν σε βάθος ένα πλήθος πτυχών του εκδοτικού κόσμου.
Από το 2015 έως σήμερα, τα Ναυτικά Χρονικά έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ειδικών εκδόσεων που αφορούν την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και τον δρόμο προς την επίτευξη του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος. Οι αναγνώστες μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή την πορεία μέσω των ειδικών εκδόσεων των Ναυτικών Χρονικών:
INTERCARGO, the first 40 years – 2019
Η ειδική έκδοση των Ναυτικών Χρονικών προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία αναδρομής στα πώς και στα γιατί της ίδρυσης μίας από τις πλέον σημαντικές ενώσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, της INTERCARGO. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη ‒ειδικό και μη‒ να αντιληφθεί την πολυεπίπεδη προσφορά της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων στο διεθνές εμπόριο τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις τωρινές αλλά και μελλοντικές προκλήσεις της αγοράς των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Σύζυγος, Μητέρα, Θυγατέρα – 2018
Στη συγκεκριμένη ειδική έκδοση φιλοξενούνται οι συνεντεύξεις συνολικά είκοσι κυριών, οι οποίες προέρχονται από Οίκους του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν (πλοιοκτησία, διαχείριση, μεσιτεία, πρακτόρευση), από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, και οι οποίες ανέπτυξαν τη δράση τους είτε στο Λονδίνο είτε στον Πειραιά και στην Αθήνα. Οι εν λόγω κυρίες της ελληνικής ναυτιλίας δεν είχαν ποτέ κληθεί να μιλήσουν δημόσια για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους, ενώ ο ρόλος τους ίσως είχε θεωρηθεί δεδομένος ή ασήμαντος. Οι συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες αποτελούν ένα πολύτιμο πρωτογενές υλικό τόσο για τον ιστορικό του μέλλοντος όσο και για κάθε λάτρη της ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας, που περιγράφει τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας εντός της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας από τα μέσα σχεδόν του προηγούμενου αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας.
Η Συμβολή της Ναυτικής Εκπαίδευσης ‒ 2017
Η ειδική αυτή έκδοση αποτελεί μια συλλογική συγγραφική προσπάθεια, με στόχο τόσο το ευρύ κοινό όσο και τον ειδικό ερευνητή και αναγνώστη. Επιλέχθηκαν τα εργαλεία της ιστορικής επιστήμης για να προσεγγιστεί το ζήτημα των απαρχών της σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα, αλλά παράλληλα διατηρήθηκε και ένας «δημοσιογραφικός» χαρακτήρας, για να ακουστεί με γλαφυρό και άμεσο τρόπο η φωνή των Ελλήνων ναυτικών του σήμερα, των Ελλήνων πλοιάρχων και μηχανικών.
Η Γενιά των Λίμπερτυ – 2016
Στις 160 σελίδες της εν λόγω ειδικής έκδοσης παρουσιάζονται ορισμένα από τα κύρια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις διαπραγματεύσεις για την αγορά των 100 Λίμπερτυ από την αμερικανική κυβέρνηση ‒Μανώλης Κουλουκουντής, Νικόλαος Αβραάμ και Δημήτρης Κωττάκης‒, ενδεικτικά παραδείγματα εφοπλιστικών οίκων του Αιγαίου που αγόρασαν ορισμένα από τα 100 πρώτα Λίμπερτυ, καθώς και μαρτυρίες Ναυτελλήνων που εργάστηκαν σε Λίμπερτυ.
Ηγετικές μορφές του Ελληνικού Εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα – 2015
Η ζωή και το έργο ορισμένων από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες της ειδικής αυτής έκδοσης. Έτσι, ο αναγνώστης θα διαβάσει για τη ζωή και το έργο του Λεωνίδα Εμπειρίκου, ενός «επιχειρηματία par excellence στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», και για τον Μανώλη Κουλουκουντή, έναν από τους «πατριάρχες» της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αιώνα. Από τις σελίδες της ειδικής αυτής έκδοσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Σταύρος Λιβανός, «ο Έλληνας εφοπλιστής, ο ναυτικός, ο δημιουργός, ο θεμελιωτής της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας», αλλά ούτε και «ο παγκόσμιος εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης και η περίοδος γιγάντωσής του, 1923-1954». Η ειδική έκδοση κλείνει με την παρουσίαση δύο ακόμα μεγάλων μορφών της ελληνικής ναυτιλίας: του Αντώνη Χανδρή και της «θεσμικής εκπροσώπησης της πλοιοκτησίας και της απ-εξάρτησης από το παρελθόν (1975-1981)», καθώς και του Ιωάννη Λάτση και του ομίλου των εταιρειών του.
Μπορείτε να προμηθευτείτε τις ειδικές εκδόσεις των Ναυτικών Χρονικών από το βιβλιοπωλείo IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα εκδόσεων της Gratia Εκδοτικής ΙΚΕ (210 9222501, info@gratia.gr).