Με αφορμή τις Πασχαλινές εορταστικές ημέρες, η Isalos.net συνομιλεί με 3 αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού που βρίσκονται εν πλω. Ο καπτ. Γαβριήλ Μπουγάνης- Πλοίαρχος, ο κ. Πέτρος Βενέτης- Α’ Μηχανικός και η καπτ. Παρασκευή Ντάμπου- Υποπλοίαρχος του δεξαμενοπλοίου Μ/Τ LEONIDAS της Andriaki Shipping Co. Ltd. μιλούν στην Isalos.net για τις ιδιαιτερότητες του Πάσχα εν πλω, για τα έθιμα στο πλοίο, αλλά και για την καθημερινότητά τους εν πλω.
Πώς θα γιορτάσετε στο πλοίο τις ημέρες του Πάσχα; Το εορταστικό σας πρόγραμμα διαφέρει από εκείνα προηγούμενων ετών εν πλω;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα θα τις εκμεταλλευτούμε και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί, αξιωματικοί και πλήρωμα, καθώς είναι μια ευκαιρία για εμάς να έρθουμε πιο κοντά, πέρα από την καθημερινή επαγγελματική μας σχέση. Το εορταστικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες του πλοίου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συνάδελφοι ανά τον κόσμο θα ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» κατά τη διάρκεια μιας άφιξης/αναχώρησης, πρόσδεσης ή φορτοεκφόρτωσης.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Τις ημέρες του Πάσχα θα τις γιορτάσουμε σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας, όσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό επάνω στο πλοίο. Οι εορτασμοί στα πλοία δεν διαφέρουν και πολύ, τη διαφορά την κάνει πάντα το πλήρωμα.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου:Ακόμα και στο πλοίο αυτές οι ημέρες διαφέρουν από τις υπόλοιπες. Το Πάσχα είναι μια μη εργάσιμη ημέρα, όπου το πλήρωμα συγκεντρώνεται στο γιορτινό τραπέζι, το οποίο είναι διαφορετικό από τις απλές και καθημερινές ημέρες, και γενικά η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη. Φέτος το εορταστικό μας πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με των προηγούμενων χρόνων, γιατί βρισκόμαστε εν πλω. Βέβαια, κάποιοι συνάδελφοι θα βρίσκονται σε λιμάνι, και τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Το Πάσχα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου, δεδομένου του εορταστικού πνεύματος. Πώς επιτυγχάνεται το εορταστικό πνεύμα στο πλοίο; Ποιες πρωτοβουλίες και έθιμα θα λάβουν χώρα εν πλω;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οικογενειακές στιγμές τις γιορτινές αυτές ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, τα έθιμα και οι παραδόσεις θα τηρηθούν, καθώς είναι σημαντικό για το πλήρωμα να νιώσει την οικογενειακή ζεστασιά τις γιορτινές ημέρες, με το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς και την προετοιμασία της μαγειρίτσας και του αρνιού το Μεγάλο Σάββατο. Το καθιερωμένο γιορτινό τραπέζι θα μας φέρει πιο κοντά, με ιστορίες και εμπειρίες που θα μοιραστούμε από τα ταξίδια μας.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Το εορταστικό πνεύμα επιτυγχάνεται με τον ήδη υπάρχοντα αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των μελών του πληρώματος, που μερικές φορές είναι και οικογένειά μας, εφόσον περνάμε αρκετό χρόνο μαζί και ιδιαίτερα κάποιες γιορτινές ημέρες, όπως το Πάσχα, συμμετέχοντας στα έθιμα.
Ξεκινώντας τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα αργίας και νηστείας, το Μεγάλο Σάββατο ο μάγειρας θα ετοιμάσει την κουλούρα της Λαμπρής και θα κάνει τις ετοιμασίες για το αρνί, και αρκετές φορές και κάποιο μέλος του πληρώματος θέλει να ασχολείται με αυτό.
Το βράδυ της Ανάστασης, όλοι μαζί θα υποδεχτούμε το χαρμόσυνο νέο της Αναστάσεως, αναπολώντας και τους δικούς μας ανθρώπους. Την Κυριακή θα γίνει το γιορτινό τραπέζι. Όλοι μαζί θα φάμε και θα γιορτάσουμε. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα, η παρέα και οι συζητήσεις μάς φέρνουν όλους πιο κοντά.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Το Πάσχα για εμάς περιέχει σε κάποιο βαθμό και μια δόση τού ότι βρισκόμαστε μακριά από τα σπίτια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γι’ αυτό και προσπαθούμε να τηρούμε όλα τα έθιμα της πατρίδας μας και να μεταφέρουμε και εδώ το όμορφο και κατανυκτικό κλίμα των ημερών.
Ποιους περιορισμούς δημιουργεί η πανδημία στους εορτασμούς για το Πάσχα;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Λόγω της φύσεως των ταξιδιών ενός VLCC, δεν υπάρχουν επιπρόσθετοι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, καθώς βρισκόμαστε σε ένα περιορισμένο περιβάλλον. Οι σκέψεις μας αυτές τις ημέρες είναι στις οικογένειές μας στη στεριά, που θα αναγκαστούν να βιώσουν ένα διαφορετικό Πάσχα.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Στη δική μας περίπτωση, που βρισκόμαστε εν πλω ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, δεν μας επηρεάζει η πανδημία.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Στα ποντοπόρα πλοία, κυρίως όταν αυτές τις ημέρες βρίσκονται εν πλω, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός λόγω της πανδημίας.
Η πανδημία έχει φέρει αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας των ναυτικών στο πλοίο. Πιστεύετε πως ορισμένες από τις αλλαγές που έχουν έρθει θα παραμείνουν και μελλοντικά στην καθημερινότητα των ναυτικών;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Αναμφισβήτητα, η πανδημία έφερε τεράστιες αλλαγές και πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας και, φυσικά, ο χώρος της ναυτιλίας δεν αποτελεί εξαίρεση, με τεράστιες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, κυρίως στην ομαλή αλλαγή και στον επαναπατρισμό των πληρωμάτων, αλλά και στην αβεβαιότητα των συναδέλφων που έμειναν καιρό χωρίς εργασία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, αναπτύχθηκαν και καινοτόμες ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτιμώ ότι κάποιες αλλαγές θα παραμείνουν και στο μέλλον όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Δυστυχώς πιστεύω πως κάποιες αλλαγές ήρθαν για να μείνουν εις βάρος του ναυτικού. Αλλαγές όπως σε διαδικασίες ναυτολογήσεως ή απολύσεως από ένα πλοίο, που έχουν γίνει ένας Γολγοθάς. Η έξοδος ενός ναυτικού σε λιμάνι από εδώ και στο εξής πιστεύω πως θα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και ο φόβος που υπάρχει σε κάθε ναυτικό, φεύγοντας από κάποιο λιμάνι, μην έχει κολλήσει τον ιό από κάποιον που έχει εμπλακεί στον χώρο εργασίας του. Και, φεύγοντας το πλοίο, νιώθει λίγο αβοήθητος.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Θεωρώ πολύ πιθανό πως πολλές από αυτές τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την έλευση αυτής της πανδημίας θα παραμείνουν και θα εφαρμόζονται και στο μέλλον. Έχουν αλλάξει γενικά η ζωή και πολλές σταθερές σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, και είναι φυσικό και επόμενο όλο αυτό να επηρεάσει και τον δικό μας κλάδο.
Ποιες δεξιότητες θεωρείτε πως είναι απαραίτητες για τον σύγχρονο ναυτικό;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Ο σύγχρονος ναυτικός εργάζεται σε ένα δύσκολο και δυναμικό περιβάλλον, με πολλές απαιτήσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι εφοδιασμένος με γνώσεις και να διακατέχεται από συνέπεια, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Ο σύγχρονος ναυτικός θεωρώ ότι πρέπει να είναι εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις της εποχής, χωρίς βέβαια να ξεχνά την παραδοσιακή ναυτοσύνη.
Κάποιες βασικές δεξιότητες που χρειάζονται πλέον είναι:
· Να έχει την πληροφορική ως βασικό εργαλείο.
· Να ασχολείται και να καταλαβαίνει τις νέες τεχνολογίες του αυτοματισμού.
· Να ξεκινήσει να ασχολείται και να αξιολογεί τα ονομαζόμενα big data.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Το ναυτικό επάγγελμα έχει αλλάξει πάρα πολύ με την πάροδο των ετών και, φυσικά, έχει εκσυγχρονιστεί. Οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς και οι δεξιότητες των ναυτικών έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα. Το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι η προσαρμοστικότητα στις διάφορες καταστάσεις που παρουσιάζονται στο πλοίο και η αφοσίωση σε αυτό που καλείσαι να κάνεις, γιατί είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Επίσης, πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι η σκληρή δουλειά και οι γνώσεις που απαιτούνται και σε αυτό το επάγγελμα.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη και επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Τους καλώ να επιλέξουν το ναυτικό επάγγελμα, να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα και να την αγαπήσουν, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, και θα νιώσουν την ικανοποίηση ότι εργάζονται και πετυχαίνουν σε έναν δύσκολο και απαιτητικό χώρο.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Το ναυτικό επάγγελμα, αν και είναι ένα από τα πιο δύσκολα και ιδιαίτερο, σε ανταμείβει με τις γενικές γνώσεις που αποκτάς. Τη συναναστροφή με διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπους. Σε κάνει να γίνεσαι πιο υπεύθυνος, με κριτική σκέψη.
Και βέβαια σε αυτούς τους περίεργους καιρούς που ζούμε, είναι ένα επάγγελμα που έχει μέλλον.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Θα τους συμβούλευα να επιλέξουν αυτό το επάγγελμα αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί σωστά για την ιδιαίτερη φύση του και έχουν βεβαιωθεί πως τους αρέσει το αντικείμενο της δουλειάς μας, γιατί το πιο σημαντικό για να επιτύχεις στο οτιδήποτε κάνεις είναι να σου αρέσει και να το αγαπάς. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, αλλά με ιδιαίτερα σπουδαία εξέλιξη και πολλά θετικά στοιχεία.
Ποιες συμβουλές θα δίνατε στις νέες γυναίκες που ξεκινούν την καριέρα τους στη θάλασσα;
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Η συμβουλή που θα έδινα σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα είναι κυρίως να είναι αποφασισμένες και σίγουρες για την επιλογή τους. Όπως έχουν αποδείξει ο χρόνος και η ιστορία, δεν υπάρχει πλέον καμία θέση που να μην μπορεί να καλύψει μια γυναίκα, και μάλιστα με επιτυχία και αξιοπρέπεια. Απλώς αυτός ο χώρος, λόγω της φύσης του και του ότι για πολλά χρόνια ήταν ανδροκρατούμενος, κουβαλάει κάποια στερεότυπα. Όμως, όταν μια κοπέλα είναι αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει και επιθυμεί να επιτύχει μέσω της εργασίας της στο πλοίο και εργαστεί σκληρά και σωστά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τα καταφέρει. Κάτι άλλο σημαντικό είναι να υπάρχει αγάπη και ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνουμε. Οι γυναίκες πλέον αποτελούν ένα ικανοποιητικό ποσοστό στον χώρο της ναυτιλίας και εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε γυναίκες σε όλες τις θέσεις, κάτι που δίνει δύναμη και θάρρος και σε εμάς να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το όνειρό μας.
Ποιες παραμέτρους θα έπρεπε να λάβει κανείς υπόψη του προτού επιλέξει εάν θα σταδιοδρομήσει ως αξιωματικός γέφυρας ή αξιωματικός μηχανής;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Ένας νέος που καλείται να επιλέξει εάν θα σταδιοδρομήσει ως αξιωματικός γέφυρας ή αξιωματικός μηχανής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για καθένα από τα δύο χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες για έναν κοινό σκοπό πάνω στο πλοίο, όποιο δρόμο και να διαλέξει όμως θα πρέπει να έχει γνώσεις και να διακατέχεται από επαγγελματισμό, για να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απατήσεις των πλοίων.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Πρώτον, πρέπει να δει το περιβάλλον-προφίλ εργασίας. Η διαφορά είναι ότι από τη μία έχεις να κάνεις με μηχανήματα και αρκετή χειρωνακτική εργασία και από την άλλη με πολλή χαρτογραφία και ξενύχτι. Οι μηχανικοί δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και θόρυβο. Από την άλλη, στο κατάστρωμα θα είναι περισσότερες οι ώρες εργασίας και οι ευθύνες πιο αυξημένες.
Δεύτερον, τις μελλοντικές προοπτικές. Και οι δύο ειδικότητες έχουν προοπτικές να δουλέψουν σε κάποιο ναυτιλιακό γραφείο, οι μηχανικοί όμως αποκτούν γνώσεις που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες σε κάποια άλλη δουλειά, μην έχοντας αναγκαστικά σχέση με τη ναυτιλία.
Επίσης, την αγορά εργασίας. Οι μηχανικοί στην αγορά εργασίας είναι λίγο πιο περιζήτητοι, κατά την άποψή μου. Στο τέλος, βέβαια, είναι και τι αρέσει στον καθένα.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Το βασικό κριτήριο για την επιλογή της ειδικότητας είναι τι προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον καθέναν από εμάς, ώστε να μπορεί να εργαστεί με περισσότερο ζήλο.
Ποια είναι η ευχή σας για τους συναδέλφους σας, τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και τους αναγνώστες της Isalos.net και των Ναυτικών Χρονικών;
Πλοίαρχος Γαβριήλ Μπουγάνης: Εύχομαι στους συνάδελφους ναυτικούς, στις οικογένειές τους καθώς και στους αναγνώστες της Isalos.net και των Ναυτικών Χρονικών υγεία, ευτυχία, ευημερία και καλά ταξίδια, με ήρεμες θάλασσες.
Α’ Μηχανικός Πέτρος Βενέτης: Εύχομαι σε όλους τους ναυτικούς και στεριανούς Καλό Πάσχα και Χαρούμενη Ανάσταση. Ιδιαίτερα στους συναδέλφους που ταξιδεύουν, να έχουν γαλήνιες θάλασσες, και σε όσους είναι κάπου εγκλωβισμένοι λόγω της παρούσας κατάστασης, καλή και γρήγορη επάνοδο στα σπίτια τους.
Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου: Να έχουν όλοι ένα όμορφο Πάσχα, με υγεία και αγάπη στους ίδιους και στις οικογένειές τους, και καλά ταξίδια σε όσους ταξιδεύουν.
Με τη σειρά τους, η Isalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εύχονται σε όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους καλή αντάμωση, χρόνια πολλά και πάντα υγεία και καλές θάλασσες!