Στα τέλη Οκτωβρίου του 1975 ολοκληρώθηκε στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Σκαραμαγκά η μεγαλύτερη επισκευή σε ύφαλα πλοίου που είχε αναλάβει ποτέ ναυπηγείο μέχρι τότε. Το πλοίο που επισκευάστηκε ήταν το bulk carrier «Good Leader», συμφερόντων Νικολάου Φράγκου. Είχε αρχικώς ναυπηγηθεί ως «Elwood Mead» και διέθετε την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 127.400 dwt.
Κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού μετέφερε σιδηρομεταλλεύματα από την Αυστραλία προς το Ρότερνταμ. Ωστόσο, κατά τη διέλευσή του από το στενό της Μάγχης, το πλοίο ήλθε αντιμέτωπο με σφοδρή θαλασσοταραχή και προσάραξε σε αβαθή νερά. Η επιχείρηση για τη διάσωσή του έλαβε χώρα οκτώ ημέρες μετά το ναυτικό ατύχημα, καθώς η θύελλα δεν επέτρεπε κάτι παραπάνω.
Κατά τον δεξαμενισμό και τον έλεγχο του πλοίου, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στα ύφαλα σε όλο το μήκος του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου και του πηδαλίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών έκαναν λόγο για τη χρήση 4.000-5.000 τόνων χάλυβα για τις επισκευές. Η πληροφορία ότι το νεότευκτο bulk carrier χαρακτηριζόταν ως ολική απώλεια έλκυσε το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκά και ιαπωνικά ναυπηγεία για να πληροφορηθούν εάν ήταν δυνατή η επισκευή μετά από τόσο εκτεταμένες ζημιές και, φυσικά, το κόστος στο οποίο αυτή θα ανερχόταν.
Ο τελικός αγοραστής του «Elwood Mead» ήταν ο πλοίαρχος Νικόλαος Φράγκος, ο οποίος είχε αντιληφθεί την πιθανή επενδυτική ευκαιρία που παρουσίαζε η αγορά του συγκεκριμένου πλοίου. Έτσι, στα τέλη Αυγούστου του 1974 ήλθε σε επαφή με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία προχώρησαν σε ολιγοήμερη μελέτη και υπολογισμό κόστους για το μεγαλεπήβολο έργο της επισκευής.
Η επιθυμία του πλοιοκτήτη να επισκευάσει το πλοίο στην Ελλάδα αλλά και η εμπιστοσύνη που επέδειξε στα «Ελληνικά Ναυπηγεία», σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία των δύο πλευρών, υπήρξαν καταλυτικά για να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη μιας εκ των μεγαλύτερων επισκευών πλοίου που είχε αναλάβει ποτέ ναυπηγείο.
Τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 1ης Νοεμβρίου 1975, προέβησαν σε εκτεταμένο πολυσέλιδο αφιέρωμα στην περίπτωση του «Good Leader» και των σταδίων επισκευής του.
Το υπό ρυμούλκηση «Good Leader» κατέπλευσε στον Σκαραμαγκά στις 4 Οκτωβρίου 1974 και τρεις ημέρες μετά εισήλθε στη μόνιμη δεξαμενή των 250.000 τόνων των «Ελληνικών Ναυπηγείων». Το επόμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε λεπτομερής εκτίμηση των ζημιών, με τις επισκευές να ξεκινούν στις 16 Απριλίου 1975, όταν και παρελήφθη το σύνολο του χάλυβα που απαιτούνταν για τις εργασίες.
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης επισκευής, οι τεχνικοί και οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ολοκλήρωσαν το έργο εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου, με την ποιότητα της εργασίας τους να χαρακτηρίζεται υποδειγματική. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά των Ναυτικών Χρονικών στη διαρκή παρουσία του καπτ. Νικολάου Φράγκου στο ναυπηγείο, ο οποίος με την πείρα και τις γνώσεις του επέλυε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν κατά τη διάρκεια του απαιτητικού έργου.
Η ολοκλήρωση των εργασιών και η νέα «καθέλκυση» του «Good Leader» αποτελούν σημαντικό σταθμό όχι μόνο για το ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν, αλλά και για τις ικανότητες και τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της εποχής. Όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά, «το επίτευγμα αυτό καθιερώνει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς». Το «Good Leader», από ολική τεκμαρτή απώλεια, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών θα εξελισσόταν σε «ναυαρχίδα» του Οίκου Φράγκου, αποτελώντας μια πολύ επιτυχημένη επένδυση.
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά