Στις 12 Ιουνίου 1965, στα ναυπηγεία του Aioi της Ishikawajima-Harima καθελκύστηκε το «Scenic» για λογαριασμό του Κώστα Μ. Λεμού. Στις «Ναυτιλιακές Ειδήσεις» του τεύχους της 1ης Ιουλίου 1965 των Ναυτικών Χρονικών, και πιο συγκεκριμένα στη στήλη «Αι Καθελκύσεις», πραγματοποιήθηκε σύντομο αφιέρωμα για την καθέλκυση του νεότευκτου καθώς και παράθεση των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Το «Scenic» υπήρξε το πρώτο εκ των δύο μεικτών δεξαμενόπλοιων-bulk carriers που είχε παραγγείλει ο εμβληματικός Οινουσσιώτης πλοιοκτήτης στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Διέθετε χωρητικότητα 54.200 dwt και μπορούσε να αναπτύξει υπηρεσιακή ταχύτητα 16 κόμβων με πλήρες φορτίο, χάρη σε ατμοστρόβιλους κατασκευής των ίδιων των ναυπηγείων που είχαν μέγιστη ισχύ 20.250 ίππων.
Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του σκάφους ήταν η δυνατότητα μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος, χύμα ξηρών φορτίων και πετρελαίου στα ειδικά διαμορφωμένα αμπάρια και δεξαμενές του. Για τη φορτοεκφόρτωση, τον χειρισμό των σωλήνων πετρελαιοειδών και των θυρών των αμπαριών, το νέο απόκτημα της C. M. Lemos διέθετε ειδικό γερανό, ο οποίος μετακινούνταν καθ’ όλο το μήκος του καταστρώματος.
Απόκομμα από το τεύχος 1ης Ιουλίου 1965 των Ναυτικών Χρονικών.
Η καθέλκυση του πλοίου έμελλε να αποτελέσει σταθμό για τον σχεδιασμό και την καθιέρωση των πλοίων «τριπλής χρήσεως», όπως χαρακτηρίζονταν τα Ore-Bulk-Oil Carriers στον ναυτιλιακό Τύπο της εποχής. Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, στο τεύχος της 1ης Απριλίου 1968, σε αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών με θέμα την αύξηση των OBO στον παγκόσμιο στόλο εκείνη την περίοδο, έγινε ειδική αναφορά στο «Scenic». Οι απαιτήσεις των πλοιοκτητών για περιορισμό των ταξιδιών έρματος κατέστησαν αναγκαία την κατασκευή πλοίων με δυνατότητα μεταφοράς «ετερόκλητων εμπορευμάτων». Παρότι οι τεχνικές δυσχέρειες ήταν πολλές, η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα κατάφερε να βρει τις σχεδιαστικές λύσεις, με την ελληνική επιρροή στα πρώτα ΟΒΟ να είναι καταλυτική. Στο αφιέρωμα αυτό, το «Scenic» αναφέρεται ως ένας από τους προδρόμους των ΟΒΟ. Ο σχεδιασμός του«Scenic» πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με το γερμανικής ναυπήγησης «Naess Norseman». Τα δύο σκάφη, που ναυπηγούνταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, καθελκύστηκαν με μόλις τέσσερις ημέρες διαφορά και τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρονται σε αυτά ως προδρόμους των Ore-Bulk-Oil Carriers.
Το περιοδικό συνέχισε να παρακολουθεί την άνοδο των ΟΒΟ, και μάλιστα προς το τέλος της δεκαετίας του 1960, στο αγγλικό ένθετο του τεύχους της 1ης Οκτωβρίου 1969, γίνεται αναφορά στο τρέχον ναυπηγικό πρόγραμμα του Κώστα Μ. Λεμού. Στη συγκεκριμένη στήλη γίνεται λόγος για ναυπήγηση πλοίων τύπου Scenic, γεγονός που αποκαλύπτει το πόσο σημαντικός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του εν λόγω πλοίου.
Στο ίδιο τεύχος παρατίθενται δηλώσεις του Κώστα Μ. Λεμού, ο οποίος είχε αναφέρει εκείνη την περίοδο: «Η επικράτηση στον στίβο των θαλασσίων μεταφορών θα ανήκει σε εκείνους τους εφοπλιστές οι οποίοι θα προβλέψουν τις επερχόμενες εξελίξεις και θα αποκτήσουν σκάφη πρωτοποριακά, εξειδικευμένα, αποδοτικά στον ανταγωνισμό και ικανά να προσφέρουν ναύλα και κάθε διευκόλυνση στη σταθερώς διογκούμενη παγκόσμια μεταφορική κίνηση». Η στήλη των Ναυτικών Χρονικών, αναγνωρίζοντας τη διορατικότητα και την καινοτομία που συνήθιζε να επιδεικνύει ο Οινουσσιώτης εφοπλιστής, καταλήγει με τη φράση: «He is obviously heeding his own advise».
Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στην καθέλκυση του «Scenic» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.