Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Πειραιά, Γλυφάδας και Σπάρτης, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου, υφυπουργών, βουλευτών, της προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνας Τραυλού, καθώς και πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας και πλήθους κόσμου από την ακαδημαϊκή, επιχειρηματική και φοιτητική κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά τίμησε, με την ανώτατη διάκριση που θα μπορούσε να απονείμει, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Mε απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιά, έπειτα από εισήγηση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, «η απονομή τίτλου επίτιμου διδάκτορα έχει καταστεί, στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα, θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξωστρέφεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είναι τιμητικός και απονέμεται σε ημεδαπό ή αλλοδαπό, ο οποίος διέπρεψε στην επιστήμη, στην τέχνη ή στα γράμματα ή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα ή στη χώρα του». Παράλληλα τόνισε ότι: «Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα απονέμεται στον Θανάση Μαρτίνο για τη συνολική προσφορά του στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και για τη σημαντική κοινωνική προσφορά του».
Ο κοσμήτορας της Σχολής, καθ. Άγγελος Παντουβάκης, επισήμανε στην ομιλία του «την αριστεύουσα μετριοπάθεια του τιμωμένου, για τη δημιουργία και την αξιοποίηση του μέτρου προς όφελος των άλλων». Επιπρόσθετα, ο κοσμήτορας συνεχάρη τον τιμώμενο για τη μετριοπάθεια και τη σεμνότητα της ζωής του και ευχήθηκε να βρει συνεχιστές της προσπάθειάς του, της προσπάθειάς του για την καθιέρωση του «παν μέτρον άριστον». Παράλληλα ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στη Σύγκλητο για την αποδοχή της πρότασης του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών.
Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθ. Γιάννης Θεοτοκάς, αφού αναφέρθηκε στις απαρχές της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κ. Μαρτίνου, υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν ανάμεσα στις ηγετικές μορφές της παγκόσμιας ναυτιλίας, δίνοντας έμφαση στη σημαντική κοινωνική προσφορά του. Ο πρόεδρος του Τμήματος υπενθύμισε ότι ο τιμώμενος δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του επιχείρηση, αλλά επιπλέον συμμετέχει στα κοινά της ναυτιλίας και υποστηρίζει συλλογικές δραστηριότητες του κλάδου, ενώ διακρίνεται για τη «σημαντική και αθόρυβη κοινωνική προσφορά του στους χώρους της παιδείας, της υγείας, της έρευνας και του πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια».
Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Αθανάσιος Μαρτίνος μίλησε με εμφανή συγκίνηση. Ξεκίνησε με μια μικρή αναφορά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, επισημαίνοντας ότι εργάζεται στον χώρο της πλοιοδιαχείρισης εδώ και 55 έτη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μητέρα του, Αθηνά Μαρτίνου, η οποία υπήρξε «εμπνευστής» όλων στην οικογένειά της, ενώ υπενθύμισε ότι από μικρή ηλικία άφησε στα παιδιά της την πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η συνεργασία αποτελεί βασική συνιστώσα όλων των μελών της οικογενείας Μαρτίνου, ενώ σήμερα οι πέντε εταιρείες των απογόνων του Ιωάννη και της Αθηνάς Μαρτίνου διαχειρίζονται 290 πλοία, με 1.000 εργαζομένους. Ο τιμώμενος, τονίζοντας τη σημασία της οικογενειακής συνεργασίας και παράδοσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κόρες και στα ανίψια του. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε επαινετικά για τον ανιψιό του, Γιάννη Κ. Μαρτίνο, ο οποίος, μέσω της εταιρείας Signal, που στελεχώνεται από ομάδα καταξιωμένων νέων επιστημόνων, αποτελεί παράδειγμα για την αποφυγή του Brain drain της νέας γενιάς στη χώρα μας. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητική η σεμνή παρουσία της συζύγου του Μαρίνας, του αδερφού του Ανδρέα και πολλών μελών της οικογενείας Μαρτίνου στη συγκεκριμένη τελετή.
Στην ομιλία του, ο δρ. Μαρτίνος έκανε λόγο επίσης για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, το οποίο βασίζεται στο DNA των Ελλήνων, ενώ έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα των στελεχών μιας επιχείρησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης στηρίζεται στα ικανά, έντιμα και αφοσιωμένα στελέχη. Η προσωπική και στενή επαφή του εργοδότη με τους εργαζομένους αποτελεί έκφανση του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος και η δίκαιη ανταμοιβή των εργαζομένων βασική αξία για κάθε επιτυχημένο επιχειρηματία.
Κλείνοντας την ολιγόλεπτη και σεμνή ομιλία του, που αντανακλά την προσωπικότητά του, ο τιμώμενος ευχαρίστησε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τον παρευρισκόμενο κ. Ευ. Βασιλάκη, πρόεδρο της Aegean Airlines, για τη μεταφορά της εικόνας «Άξιον Εστί» από το Άγιο Όρος στην Αθήνα.
Φωτό: Nαυτικά Χρονικά / Isalos.net