Στις 13 Νοεμβρίου 1954 καθελκύστηκε από τις εσχάρες των ναυπηγείων Netherlands Dry Docks του Άμστερνταμ το δεξαμενόπλοιο «Πρωτεύς». Το νεότευκτο πλοίο ναυπηγήθηκε για λογαριασμό της Rethymnis & Kulukundis, διέθετε χωρητικότητα 25.200 dwt και έφερε την ελληνική σημαία.
Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίστηκε η μακρά παράδοση της εταιρείας στα ναυπηγεία της Ολλανδίας, που χρονολογείται πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δύο πλευρές είχαν δημιουργήσει στενούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας, αφού στα συγκεκριμένα ολλανδικά ναυπηγεία εκτελούνταν πολλές επισκευές για λογαριασμό του ελληνικού ναυτιλιακού οίκου. Για τον λόγο αυτό, η ολλανδική κυβέρνηση είχε παρασημοφορήσει τον Νικόλαο Κουλουκουντή, σε αναγνώριση της προσφοράς της οικογένειας στην οικονομία της χώρας.
Τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου 1954, πραγματοποίησαν ένα δισέλιδο αφιέρωμα, παρουσιάζοντας εκτενώς την τελετή καθέλκυσης του «Πρωτεύς». Σε μια «ημέρα πανηγυρισμού, αφιερωμένη εις την Ελλάδα», όπως τη χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του περιοδικού, παρευρέθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ολλανδία.
Στις ίδιες σελίδες μεταφέρθηκαν και οι δηλώσεις που παραχώρησε ο Μανώλης Κουλουκουντής, ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Άμστερνταμ, οι οποίες στη συνέχεια μεταδόθηκαν και από το Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ο Μανώλης Κουλουκουντής επισκέφθηκε την Ολλανδία, «ειδικώς αφιχθείς από την Νέαν Υόρκην» για να παραστεί στην καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου της εταιρείας του, και συνομίλησε με Ολλανδούς δημοσιογράφους για τη συγκίνηση που του προκάλεσε η συγκεκριμένη τελετή.
Κατά τη δεξίωση που ακολούθησε, στα γραφεία του ολλανδικού ναυπηγείου, ο γενικός διευθυντής των ολλανδικών ναυπηγείων εξήρε την ελληνική ναυτιλιακή δραστηριότητα, και ειδικότερα του Οίκου Κουλουκουντή. Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ότι ο Μανώλης Κουλουκουντής υπέγραψε το συγκεκριμένο συμβόλαιο χωρίς να λάβει γνώση των αναφερόμενων όρων, γεγονός που αποδεικνύει την τυφλή εμπιστοσύνη που επέδειξε στη Netherlands Dry Docks.
Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών, η επιλογή για την ονοματοδοσία του πλοίου υπήρξε έμπνευση από τον Πρωτέα της ελληνικής μυθολογίας, υιό του Ποσειδώνα. Μάλιστα, όπως σημείωσε και ο Μανώλης Κουλουκουντής στις δηλώσεις του, «το σήμερον καθελκυσθέν είναι το τέταρτον κατά σειράν το οποίον φέρει το ίδιον όνομα. Το πρώτον εξ αυτών, χωρητικότητος 3.400 τόνων, το απεκτήσαμεν το 1906», γνωστοποιώντας στο κοινό την παράδοση που είχε το συγκεκριμένο όνομα για τον Οίκο Κουλουκουντή. Οι λαμπροί εορτασμοί για την καθέλκυση του νεότευκτου δεξαμενόπλοιου της «R&K» συνεχίστηκαν με δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο Amstel.
Η εγγραφή του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε προσπάθεια από συγκεκριμένους εφοπλιστικούς οίκους για την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μανώλης Κουλουκουντής κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του «Πρωτεύς»: «Υψώνοντας την ελληνική σημαία επ’ αυτού, δεν πράττω παρά το προς την πατρίδα καθήκον». Ταυτόχρονα και σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε το παράδειγμα των προγόνων του, οι οποίοι το 1833 οδήγησαν από την υπόδουλη ‒τότε‒ Κάσο στη Σύρο το πρώτο τους πλοίο, χωρητικότητας μόλις 300 τόνων, ώστε να το εγγράψουν στο ελληνικό νηολόγιο.
Η μελέτη του ρεπορτάζ των Ναυτικών Χρονικών για την καθέλκυση του «Πρωτεύς» μεταφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη το κλίμα ενθουσιασμού που συνόδευε ένα τέτοιο γεγονός. Ταυτόχρονα, μέσα από το αφιέρωμα του περιοδικού, η τελετή καθέλκυσης αναδεικνύεται ως μια πανηγυρική στιγμή, κατά την οποία πλοιοκτήτες που σε άλλες περιπτώσεις κρατούν χαμηλό δημόσιο προφίλ μιλούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας επιχειρηματικές πρακτικές αλλά και οικογενειακές παραδόσεις.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την τελετή καθέλκυσης του δεξαμενόπλοιου «Πρωτεύς» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.