Tα καύσιμα που καταναλώνονται σήμερα από τα ποντοπόρα πλοία για να μεταφερθούν από τις δεξαμενές καυσίμου (storage tanks) στη δεξαμενή καυσίμου στο μηχανοστάσιο (service tank) και στη συνέχεια με την κατάλληλη αντλία να οδηγηθούν στο θάλαμο καύσης της κύριας μηχανής, πρέπει πρώτα να θερμανθούν. Ωστόσο, ορισμένα φορτία όπως τα σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη θερμότητα και ως εκ τούτου η θέρμανση του καυσίμου στις δεξαμενές που γειτνιάζουν με τα αμπάρια φορτίου πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή.
Ο International Maritime Solid Bulk Cargoes Code (IMSBC) προσδιορίζει με σαφήνεια τα μέσα που θεωρούνται υψηλής θερμοκρασίας και τα οποία μπορεί να επηρεάσουν επαγωγικά το φορτίο στα αμπάρια. Αυτά μπορεί να είναι οι σωλήνες ατμού, τα επάνω τοιχώματα των διπύθμενων καυσίμου (το πανιόλο των αμπαριών) και ο μπουλμές του μηχανοστασίου με το πρυμναίο αμπάρι φορτίου. Γενικά ότι μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασία πάνω από 55° C . Αν αυτό συνδυαστεί με την ευαισθησία κάποιων φορτίων να αλλοιώνονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες ακόμα και από 40°C είναι αντιληπτό ότι όταν το πλοίο πρόκειται να φορτώσει τέτοια φορτία τα καύσιμα απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση.
Με βάση τα παραπάνω ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός πρέπει να εντάσσουν τις διαδικασίες μεταφοράς καυσίμων από τα διπύθμενα στο σχέδιο φόρτωσης και στοιβασίας, παράλληλα με την ευστάθεια.
Ένας σημαντικός αριθμός απαιτήσεων (claims) για αλλοίωση του φορτίου στο ταξίδι από παραλήπτες έχει συνδεθεί με ευαίσθητα στη θερμότητα γεωργικά προϊόντα όπως σόγια, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, σφαιρίδια ηλίανθου, μπανάνες, βολβούς λουλουδιών, σογιάλευρα και ιχθυάλευρα. Τα επεξεργασμένα φορτία έχουν ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και λάδι, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στη μικροβιολογική δραστηριότητα και στην αυτοθέρμανση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αλλοίωση των παραπάνω φορτίων. Το επιφανειακό φορτίο μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ ορισμένα από τα φορτία σε βαθύτερα επίπεδα, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στο διάφραγμα φύλαξης φορτίου ή στην κορυφή της δεξαμενής μπορεί να έχουν ήδη καεί.
Καθώς η ζημιά προκαλείται από μικροβιολογικές διεργασίες εντός του φορτίου, μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη διείσδυση θερμότητας από τις δεξαμενές καυσίμου. Κατά συνέπεια, το φορτίο μπορεί να αποχρωματιστεί και να καεί σε βάθος πολλών μέτρων όταν βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις δεξαμενές μαζούτ με διπλό πυθμένα. Αυτό θα είναι εμφανές κατά την εκφόρτωση.
Πηγή: HEAT DAMAGE TO AGRICULTURAL CARGOES ON BOARD – Britannia (britanniapandi.com)