Τη σημασία του LNG ως εμπορεύματος, υπό το πρίσμα της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, καθώς και τον ρόλο της ναυτιλίας ανέδειξε η εκπαιδευτική-επιμορφωτική διάλεξη της Isalos.net που έλαβε χώρα την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, με εισηγητή τον κ. Sveinung J.S. Støhle, Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση. Συντονιστής της διάλεξης ήταν ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αρχισυντάκτης των Ναυτικών Χρονικών. Πλήθος φοιτητριών και φοιτητών, σπουδαστών και σπουδαστριών ΑΕΝ, αλλά και στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, παρευρέθηκαν στη διάλεξη και συμμετείχαν ενεργά μέσω ερωτήσεων. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Edit Automation.
Η εκδήλωση εκκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ Κωνσταντίνου Μαζαράκη, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στο ιστορικό κτίριο.
Η εκτενής παρουσίαση του κ. Støhle χωρίστηκε σε συγκεκριμένες ενότητες. Αρχικά, ο Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το όραμα και το επιχειρησιακό μοντέλο που ακολουθεί ο Όμιλος Αγγελικούση, ο οποίος αποτελεί έναν ιστορικό εφοπλιστικό όμιλο, με συνεχή και αδιάκοπη παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και στυλοβάτη της ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού. Μάλιστα, για το 2024 ο Όμιλος Αγγελικούση σκοπεύει να ναυτολογήσει 360 δοκίμους, ενώ η εταιρεία επί του παρόντος απασχολεί περίπου 3.800 Έλληνες ναυτικούς, εκ των οποίων οι 2.450 είναι αξιωματικοί.
Γιατί η αγορά επιλέγει υγροποιημένο φυσικό αέριο
Ένα από τα πρώτα θέματα στα οποία εστιάστηκε η εισήγηση ήταν ο λόγος για τον οποίο το φυσικό αέριο μεταφέρεται υγροποιημένο. Ο κ. Støhle εξήγησε πως η υγροποίηση του φυσικού αερίου μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον όγκο του, καθιστώντας τη μεταφορά του αποδοτικότερη.
Όσο για τον λόγο που το LNG μεταφέρεται διά θαλάσσης, η απάντηση είναι προφανής: ευελιξία. Η ευελιξία των LNG carriers είναι σαφώς μη συγκρίσιμη με τους χερσαίους αγωγούς φυσικού αερίου, επειδή τα LNG carriers είναι σε θέση να κατευθυνθούν προς οποιαδήποτε αγορά έχει ανάγκη ενέργεια σε μορφή φυσικού αερίου. Αντιθέτως, οι αγωγοί μπορούν να μεταφέρουν αέριο από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β.
Το μέλλον της αγοράς LNG
Ο κ. Støhle συνέχισε την παρουσίασή του εστιαζόμενος στον ρόλο του LNG για το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, δείχνοντας τις κυριότερες χώρες εισαγωγής και εξαγωγής, αλλά και τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της αγοράς στο μέλλον.
Ο Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση τόνισε ότι η κατανάλωση LNG βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με το μέγεθος της ζήτησης να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε μία δεκαετία να ανταγωνίζονται μεγαθήρια της αγοράς, με διαχρονική παρουσία στο διεθνές εξαγωγικό εμπόριο, όπως το Κατάρ και η Αυστραλία. Αυτό που καθιστά τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ανταγωνιστικές είναι το χαμηλό κόστος φυσικού αερίου, καθώς και το χαμηλότερο ανά μονάδα κόστος παραγωγής του LNG, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της κατασκευής μεγάλων τερματικών σταθμών εξαγωγής LNG.
Από πλευράς εισαγωγών, η άνθηση της αγοράς LNG και της αγοράς των LNG carriers οφείλεται στην Κίνα, η οποία πραγματοποίησε στροφή στην πολιτική της αναφορικά με τις εισαγωγές LNG και πλέον ανταγωνίζεται τον διαχρονικά κορυφαίο εισαγωγέα LNG, την Ιαπωνία.
Το χαρακτηριστικό που καθιστά την αγορά LNG μοναδική
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς του LNG είναι η τάση της πλειονότητας του όγκου εξαγωγών να παραμένει στον ωκεανό όπου παράχθηκε, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς. Δηλαδή, το LNG που παράγεται σε εγκαταστάσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό τείνει να καταλήξει σε κάποιον τερματικό εισαγωγής στον Ατλαντικό, ενώ, αν το LNG εξαχθεί από τον Ειρηνικό, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στον Ειρηνικό. Η μεγάλη εξαίρεση στον κανόνα αυτόν είναι η Κίνα, η οποία εισάγει επίσης μεγάλη ποσότητα LNG από τις ΗΠΑ, δηλαδή από τη λεκάνη του Ατλαντικού.
Συνεπώς, οι αγορές Ατλαντικού και Ειρηνικού, γνωστές και ως αγορά δυτικά του Σουέζ και αγορά ανατολικά του Σουέζ, είναι θεωρητικά ανεξάρτητες, με διαφορετικούς δείκτες τιμών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δύο αγορών είναι υψηλές, τα φορτία LNG θα κινούνται από τον ένα ωκεανό στον άλλο, για να επωφεληθούν από τη διαφορά των τιμών.
Ο στόλος των LNG carriers
Ο κ. Støhle προσδιόρισε τον στόλο των LNG carriers σε 633 πλοία στο τέλος του 2023, εκτιμώντας ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2030.
Επιπλέον, ο Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση εξήγησε τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά των LNG carriers και σημείωσε τις αξιόλογες τεχνολογικές εξελίξεις που κατεγράφησαν στη σχεδίαση των συγκεκριμένων πλοίων με την πάροδο των ετών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα LNG carriers χρησιμοποιούν LNG ως καύσιμο πρόωσης.
O ρόλος του LNG στο στοίχημα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας
Ο κ. Støhle επιβεβαίωσε εκ νέου ότι ο Όμιλος Αγγελικούση θεωρεί το LNG τη βέλτιστη επιλογή ναυτιλιακού καυσίμου υπό τις παρούσες συνιστώσες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ναυτιλίας. Η συγκεκριμένη άποψη έχει εκφραστεί και από την επικεφαλής του Ομίλου Αγγελικούση, κ. Μαρία Αγγελικούση, σε δημόσιες τοποθετήσεις της.
Ο λόγος που το LNG συνιστά τη βέλτιστη επιλογή είναι πως προσφέρει άμεση μείωση των εκπομπών CO₂ κατά 25% περίπου και δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις άλλων εναλλακτικών καυσίμων. Το LNG είναι ασφαλές, με επαρκή δίκτυα τροφοδοσίας, που εγγυώνται τη διαθεσιμότητά του, ενώ υπάρχει ήδη ένα ακριβές και ανεπτυγμένο σύστημα τιμολόγησής του.
Καταληκτικές επισημάνσεις
Με το πέρας της παρουσίασης, ο κ. Støhle εκλήθη να απαντήσει σε ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Ανέφερε, απαντώντας χαρακτηριστικά σε ερώτηση για την επικινδυνότητα των τερματικών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του LNG, ότι το LNG δεν είναι εύφλεκτο και ότι τα FSRUs πληρούν τα πιο ασφαλή κριτήρια λειτουργίας του κλάδου. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση είχε αναφέρει ότι ύψιστη προτεραιότητα του ομίλου είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων.
Σε σχετική ερώτηση για τα πλάνα της Ρωσίας για τις εξαγωγές LNG, τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει κανονικά LNG στην Ευρώπη, καθώς το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν υπόκειται στις δυτικές κυρώσεις.
Eρωτηθείς για το εάν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες προκειμένου ένας αξιωματικός ΕΝ να ναυτολογηθεί σε LNG carrier, o κ. Støhle σχολίασε ότι «οποιοσδήποτε νέος επιθυμεί να εισέλθει σε κάποια ΑΕΝ, να γίνει δόκιμος και στο τέλος πλοίαρχος ακολουθεί την ίδια εκπαίδευση ανεξαρτήτως τύπου πλοίου, με εξαίρεση τα LNG carriers, για τα οποία απαιτείται επιπρόσθετη εκπαίδευση, δεδομένου ότι το LNG είναι κρυογονικό».
Σε ερώτηση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του LNG και το εάν τελικά υπάρχει μια ενδεδειγμένη λύση για το περιβάλλον, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος Αγγελικούση έχει καταρτίσει συγκεκριμένη στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών του υπάρχοντος στόλου αλλά και των υπό κατασκευή πλοίων. Κατά τον ίδιο, πέραν του LNG, η ναυτιλία προσανατολίζεται στην ανάπτυξη της χρήσης αμμωνίας και μεθανόλης. Ο κ. Støhle επισήμανε ότι προσώρας δεν υπάρχει διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα όσον αφορά την πράσινη μορφή αυτών των δύο καυσίμων, τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα σε κλίμακα θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί. Η αμμωνία, η οποία είναι ένα τοξικό αέριο, μεταφέρεται με πλοία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ως καύσιμο στις μηχανές των πλοίων. «Η τοξικότητα της αμμωνίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από άποψη ασφάλειας, επειδή θα φέρουμε αυτό το αέριο στο μηχανοστάσιο των πλοίων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Όπως έχω ήδη τονίσει πολλές φορές, η ασφάλεια των πληρωμάτων μας έρχεται πάντα πρώτη. Δεν θα έστελνα ποτέ κανέναν στο μηχανοστάσιο, εάν δεν πήγαινα πρώτα ο ίδιος. Πρέπει να είσαι 100% σίγουρος ότι η αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο είναι ασφαλές». Ο κ. Støhle εκτίμησε ότι θα δούμε πολλές διαθέσιμες επιλογές ναυτιλιακών καυσίμων τα επόμενα χρόνια, αλλά βασική προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι να είναι ασφαλή και αξιόπιστα.
Διοργανωτής:
Χορηγός διάλεξης:
Υπό την αιγίδα:
Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη: