Την αναγκαιότητα της μετάβασης σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, με την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών, δράσεων και μέτρων ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στη διάλεξη που διοργάνωσε η isalos.net, την Πέμπτη 16 Μαΐου, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, με θέμα: «Ο ρόλος της γαλάζιας οικονομίας στην ενεργειακή μετάβαση».
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης των Ναυτικών Χρονικών, κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Ο Υπουργός κατέστησε σαφές, ότι η ναυτιλία δεν εξαιρείται στη διεθνή προσπάθεια μείωσης των ρύπων, παρά τη αβεβαιότητα για το ποιο ή ποια θα είναι τα ναυτιλιακά καύσιμα του μέλλοντος και το αυξημένο κόστος μετάβασης.
Ο κ. Σκυλακάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα ενταθούν, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Και αυτό σημαίνει, ότι παράλληλα με το κόστος της πράσινης μετάβασης οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αναλάβουν και το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών που προκαλούνται από τα ακραία, καιρικά φαινόμενα.
Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης, ο Υπουργός επισήμανε πως η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αυξάνοντας το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας «θα έχει πολύ βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», και γενικά στις τιμές της ενέργειας, παρομοιάζοντάς τες με «τρενάκι του λούνα παρκ».
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι το κόστος χρηματοδότησης των νέων καυσίμων θα εισέλθει σε μια φάση βίαιων διακυμάνσεων και διαφορετικών ταχυτήτων. Κατά συνέπεια, η πίεση που θα ασκηθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα τη διαχωρίσει «σε κομμάτια που θα εξυπηρετούν αυτούς που θα πάνε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και σε κομμάτια που θα εξυπηρετούν αυτούς που θα πάνε πιο αργά».
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης, μέσω του οποίου θα διατεθούν περί τα 2 δισ. ευρώ σε έργα για την απανθρακοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Οι πόροι του Ταμείου θα αξιοποιηθούν, κυρίως, σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη χρηματοδότηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, ενώ στα νησιά συμπεριλαμβάνονται η Κρήτη και η Εύβοια. Επίσης, από το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα χρηματοδοτηθούν και άλλες δράσεις, όπως για την ηλεκτροδότηση των πλοίων (cold ironing) στα μεγάλα λιμάνια των νησιών.
Αναφορικά με τα φαινόμενα λειψυδρίας, που αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια ότι θα πλήξουν και τα νησιά του Αιγαίου, ο Υπουργός πρότεινε τη λύση της αφαλάτωσης, ως πιο συμφέρουσας οικονομικά από τη μεταφορά του νερού με υδροφόρα πλοία.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ακόμη πως μετά τις Ευρωεκλογές θα αλλάξουν οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως «είναι πιθανόν ότι θα ενταθεί ο σκεπτικισμός για το κόστος της μετάβασης». Στο ερώτημα τί ακριβώς θα επιλεχθεί στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, εξέφρασε την άποψη ότι θα ξεκαθαρίσει «στο τέλος αυτού του χρόνου, όταν θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη και την Αμερική», μετά και από τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, τις απόψεις τους για την παραγωγή και χρήση καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανέπτυξαν ο επίτιμος Πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης και ο Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, κ. Πάνος Ζαχαριάδης.
Διοργανωτής:
Χορηγός:
Υπό την αιγίδα:
Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη: