Helmepa & OΛΠ: Τα soft skills κρίσιμα για την επομένη μέρα της ναυτιλίας

0

Η προώθηση νοοτροπίας ασφάλειας σχετικά με την απανθρακοποίηση στη ναυτιλία προϋποθέτει την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη 23 Μαΐου η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και στελέχοι του ΟΛΠ και άλλων λιμένων της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκειά της, οι νέες τεχνολογίες και οι ήπιες δεξιότητες έχουν ρόλο κλειδί στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και απαιτούν τη συνεχή εκπαίδευση και επανακατάρτιση των εργαζόμενων.

Ειδικότερα για τα λιμάνια, προκλήσεις για την πράσινη μετάβαση αποτελούν η ηλεκτροδότηση των πλοίων από τη στεριά (cold ironing), οι ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και η ασφαλής χρήση εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και επανακατάρτισης των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ήπιες δεξιότητες που θα χρειαστεί να καλλιεργήσουν ή να ενισχύσουν οι εργαζόμενοι, όπως η σημαντικότητα της κατανόησης του πεδίου ελέγχου του καθενός, η σημασία της υπευθυνότητας, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η σπουδαιότητα της προσαρμοστικότητας.

Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από άλλα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακαδημαϊκά ιδρύματα, και συμφωνήθηκε η συνεργασία με το Metavasea (εταιρικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Helmepa με την υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation), καθώς υπάρχει ανάγκη ευρύτερης κατανόησης του συνολικού πλαισίου για την πράσινη, ψηφιακή και βιώσιμη μετάβαση προς την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και των λιμανιών.

Ειδικότερα, το Metavasea στοχεύει στην χαρτογράφηση των υφιστάμενων υποδομών και των νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ενδυνάμωση ναυτικών, λιμενεργατών και ναυτιλιακών στελεχών μέσω της ανάπτυξης ευέλικτων εκπαιδευτικών εργαλείων επανακατάρτισης.

Οι στόχοι του θα επιτευχθούν, μεταξύ άλλων, με την εκπαίδευση και την επανακατάρτιση 1.500 εργαζομένων σε θέματα που αφορούν τα νέα καύσιμα, την ενίσχυση της ασφάλειας σε πλοία και λιμάνια, την ψηφιακή μετάβαση, τις ήπιες δεξιότητες, την περιβαλλοντική ηγεσία και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.