Οδοντικές παθήσεις εν πλω: Ένας σύντομος οδηγός πρόληψης για τους ναυτικούς

0

Οι οδοντικές παθήσεις πλήττουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, με κόστος 387 δισ. δολάρια ετησίως για την παγκόσμια οικονομία. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κακή στοματική υγιεινή καθώς και οι παθήσεις των δοντιών και των ούλων είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συνολική υγεία και δύνανται να οδηγήσουν στην εμφάνιση άλλων τύπων ασθενειών.

Στους ναυτικούς, οι οδοντικές παθήσεις συνήθως παραβλέπονται, παρά τη συνεχή αύξηση των περιστατικών. Σύμφωνα με τη MedSea, το 2023 τα περιστατικά οδοντικών παθήσεων μετακινήθηκαν από την έκτη στη δεύτερη θέση των πιο συχνών περιστατικών ανάμεσα στους ναυτικούς.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα ενέχουν τον κίνδυνο όχι μόνο δυσφορίας και ενόχλησης, αλλά και μείωσης της αποδοτικότητας και της λειτουργικότητας των ναυτικών.

Οι πιο κοινές παθήσεις

  • Τερηδόνα: Βακτηριακή βλάβη στο δόντι που, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστήσει απαραίτητη την τοποθέτηση σφραγίσματος [εάν δημιουργήσει κοιλότητα (τρύπα) στο δόντι].
  • Μετακίνηση σφραγίσματος: Μπορεί να προκληθεί από το δάγκωμα σκληρών τροφών ή από τη σήψη ενός δοντιού.
  • Πονόδοντος: Φλεγμονή ή μόλυνση του μαλακού ιστού στο εσωτερικό του δοντιού, που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
  • Περιοδοντίτιδα: Φλεγμονή και μόλυνση των ούλων και των ριζών των δοντιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και άλλες επιπλοκές.
  • Σπασμένα ή ραγισμένα δόντια: Μπορεί να προκληθούν από ξαφνικά χτυπήματα ή ατυχήματα, καθώς και από τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.

Διαχείριση περιστατικών επί του πλοίου

Τα περιστατικά οδοντικών παθήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα επί του πλοίου. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της MedSea, περισσότερα από τα μισά περιστατικά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από οδοντίατρο στην ξηρά. Επιπλέον, υπάρχει περιορισμένη γνώση στα πλοία όσον αφορά την αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων, καθώς συχνά δεν αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης πρώτων αναγκών.

Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης από κάποιον οδοντίατρο στην ξηρά, ο πόνος και η ενόχληση ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση, τη συγκέντρωση, τον ύπνο και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των ναυτικών.

Δεδομένων των κινδύνων, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον περιορισμό και στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέλη του πληρώματος να φροντίζουν τη στοματική υγιεινή τους πριν από την πρόσληψή τους, αλλά και να συνεχίζουν τη φροντίδα αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους επί του πλοίου.

Συστάσεις για τα μέλη του πληρώματος

  • Οδοντιατρικές ακτινογραφίες στο πλαίσιο της υγειονομικής εξέτασης πριν από την πρόσληψη: Μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν βλάβες των δοντιών που δεν είναι ορατές κατά την απλή εξέταση και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τυχόν υποκείμενα οδοντιατρικά προβλήματα εγκαίρως.
  • Καλή οδοντική υγιεινή: Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά για περίπου δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μαλακή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Καλό θα ήταν, επίσης, να γίνεται τακτική χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος.
  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά: Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων, όξινων ή καφεϊνούχων ποτών και επιδιώξτε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Διακοπή του καπνίσματος: Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, καθώς, εκτός από τα προφανή οφέλη για την υγεία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου των ούλων και τερηδόνας των δοντιών.
  • Σε περίπτωση οδοντικού πόνου, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και ζητήστε ιατρική περίθαλψη: Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε το ενδεχόμενο επιπλοκών και απρογραμμάτιστων αποβιβάσεων.
  • Αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3-4 μήνες ή όταν οι τρίχες αρχίζουν να φθείρονται, για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό.

Με πληροφορίες από το Britannia P&I Club.