Οι νέοι προσομοιωτές του ΕΠΑΛ Οινουσσών, άλμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιφέρεια

0

Σημαντικό άλμα αναβάθμισης της ναυτικής παιδείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην κοιτίδα της ναυτοσύνης, τις Οινούσσες με την εγκατάσταση δύο νέων προσομοιωτών GMDSS (Global Maritime Distress & Safety System) και Υγρού φορτίου. Το παλαίφατο Ναυτικό Γυμνάσιο Οινουσσών, το σημερινό ΕΠΑΛ, υποδέχθηκε με χαρά κι ικανοποίηση τον νέο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε στις αίθουσες του ιστορικού διδακτηρίου με σχεδιασμό, δαπάνη κι υλοποίηση του Υπουργείου Παιδείας.

Οι προσομοιωτές επιτρέπουν στους μαθητές να εκπαιδευτούν σε ρεαλιστικές συνθήκες, διαχειριζόμενοι επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης κι ασφάλειας στη θάλασσα. Οι μαθητές αποκτούν πρακτική εμπειρία στη χρήση του εξοπλισμού GMDSS, κατανοούν τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους σε κρίσιμες καταστάσεις. Αυτή η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των ναυτικών και την αποτροπή ατυχημάτων στη θάλασσα.

Παράλληλα, οι προσομοιωτές Υγρού Φορτίου επιτρέπουν στους μαθητές να εκπαιδευτούν στη διαχείριση και τη μεταφορά υγρών φορτίων, όπως το πετρέλαιο και τα χημικά. Μέσα από την προσομοίωση ρεαλιστικών συνθηκών, οι μαθητές εξοικειώνονται με τις διαδικασίες φόρτωσης, εκφόρτωσης και μεταφοράς, καθώς και με τα συστήματα ασφαλείας που απαιτούνται για την πρόληψη διαρροών και ατυχημάτων. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει ότι οι απόφοιτοι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι για να διαχειρίζονται υγρά φορτία με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η εγκατάσταση αυτών των προσομοιωτών ενισχύει τη δυνατότητα του ΕΠΑΛ να προσφέρει δευτεροβάθμια ναυτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτιλίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Οινουσσών από τη νέα σχολική χρονιά θα διαθέτουν το προνόμιο να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ναυτικής βιομηχανίας και να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία ως επαγγελματίες ναυτικοί. Επιπλέον, η χρήση προσομοιωτών μειώνει τους κινδύνους και τα κόστη της πραγματικής εκπαίδευσης στη θάλασσα, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον μάθησης.

Η εισαγωγή των προσομοιωτών GMDSS και Υγρού Φορτίου στο ΕΠΑΛ Οινουσσών ενισχύει το ρόλο της Αιγνούσας ως ναυτικού εκπαιδευτικού κέντρου και προσφέρονται στους μαθητές και τις μαθήτριες τα απαιτούμενα πρώτα εφόδια των γνώσεων για να εξελιχθούν σε άρτια καταρτισμένους κι υπεύθυνους επαγγελματίες στον ναυτιλιακό τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπ. Παιδείας ενισχύει την εκπαιδευτική υποδομή των ακριτικών Οινουσσών και συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η εγκατάσταση και ενός Προσομοιωτή Γέφυρας.

Παράλληλα με τους προσομοιωτές το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Οινουσσών εξοπλίστηκαν με έξι (6) νέους διαδραστικούς πίνακες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα συμβάλλουν περαιτέρω στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διδασκαλίας.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην πολιτική κι υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Παιδείας κι εγκάρδια συγχαρητήρια στην Δ/ντρια κα Γεωργία Παπαλαμπροπούλου και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής εγκατάστασης, η οποία έρχεται να ισχυροποιήσει την ιστορική διαδρομή και το ρόλο των ναυτικών μας εκπαιδευτηρίων στην συμβολική στιγμή της επετείου των 70 ετών από την ίδρυσή τους καθώς και να επικαιροποιήσει το όραμα των Ιδρυτών Διαμαντή & Καλλιόπης Πατέρα και της οικογένειάς τους.