«Καμέλια» 1962: Το πρώτο «σιδηρούν» επιβατηγό ελληνικής ναυπήγησης

0

Το μεσημέρι της 26ης Απριλίου 1962 καθελκύστηκε το «Καμέλια», το πρώτο επιβατηγό κατασκευασμένο από χάλυβα που ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα. Το ιστορικό αυτό πλοίο κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Αναστασιάδη-Τσορτανίδη του Περάματος για λογαριασμό του πλοιοκτήτη Γεωργίου Βατικιώτη.

Η πορεία ναυπήγησης του πλοίου, αλλά και η ολοκλήρωση της κατασκευής του, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τα Ναυτικά Χρονικά. Το περιοδικό κατέγραψε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λεπτομέρειες από την κατασκευή του «Καμέλια», αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη σημαντικότητα κατασκευής του πρώτου σύγχρονου επιβατηγού στην ιστορία της χώρας αλλά και υπογραμμίζοντας το εύρος ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας του Περάματος.

Σύμφωνα με το τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου 1959 των Ναυτικών Χρονικών, το ναυπηγείο Αναστασιάδη-Τσορτανίδη είχε ιδρυθεί το 1955, αρχικά ως ναυπηγείο επισκευών. Σε μικρό χρονικό διάστημα, το συγκεκριμένο ναυπηγείο του Περάματος είχε ελκύσει την προσοχή της αγοράς του Πειραιά, αναλαμβάνοντας εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες με κόστος κατά 20-25% χαμηλότερο από ξένες εταιρείες. Ως πρώτη ναυπηγική εργασία μεταλλικού σκάφους καταγράφεται η κατασκευή του αλιευτικού «Αργοναύτης». Εντός του 1959, τα ναυπηγεία Αναστασιάδη-Τσορτανίδη δέχτηκαν τέσσερις παραγγελίες για τη ναυπήγηση τριών μεγάλων αλιευτικών σκαφών αλλά και ενός επιβατηγού πλοίου με μηχανές diesel.

Η κατασκευή του «Καμέλια» ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου του 1959. Παρότι αρχικά είχε υπολογιστεί ότι για την κατασκευή του πλοίου θα απαιτούνταν εννέα μήνες, η έλλειψη χρηματοδοτικών διευκολύνσεων από πλευράς του ελληνικού κράτους, όπως αναφέρεται στο τεύχος της 1ης Σεπτεμβρίου 1961 των Ναυτικών Χρονικών, οδήγησε στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής.

Το νεότευκτο του Οίκου Βατικιώτη είχε σχεδιαστεί με μήκος 54 μ., χωρητικότητα 600 τόνων και μεταφορική ικανότητα κατά τους θερινούς μήνες 1.000 επιβατών. Οι μηχανές diesel με τις οποίες εξοπλίστηκε ήταν των 2.640 ίππων, αποδίδοντας ταχύτητα 17 μιλίων. Το πλοίο διέθετε ευρύτατους κοινόχρηστους χώρους, διατεταγμένους στα δύο καταστρώματα του πλοίου, καθώς και μικρό αριθμό καμπινών στο πρωραίο τμήμα του. Σύμφωνα με επιστολή των ναυπηγών που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 15ης Φεβρουαρίου 1960, οι συνολικές δαπάνες για την κατασκευή του πλοίου υπολογίστηκαν σε 350.000 δολάρια.

Το «Καμέλια» υπό κατασκευή, Ναυτικά Χρονικά, 1η Σεπτεμβρίου 1961, σελ. 16.

Το «Καμέλια» υπό κατασκευή, Ναυτικά Χρονικά, 1η Σεπτεμβρίου 1961, σελ. 16.

Η κατασκευή του «Καμέλια» αποτέλεσε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική εργασία, λόγω των «πενιχρών μέσων» που διέθετε το ναυπηγείο εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνική κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και η ποιότητα των εργασιών χαρακτηρίστηκαν ως υψηλής ποιότητας από τη συντακτική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών. Η ποιότητα της εργασίας των ναυπηγείων Αναστασιάδη-Τσορτανίδη επιβεβαιώθηκε και από επίσκεψη εκπροσώπων ιαπωνικών ναυπηγείων στο Πέραμα, εκείνη την εποχή, η οποία συνοδεύτηκε από την έκπληξή τους για την αρτιότητα των σιδηροκατασκευών του υπό κατασκευή «Καμέλια».

Μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησής του, το «Καμέλια» δρομολογήθηκε στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, από το καλοκαίρι του 1962, παραμένοντας σε ενεργό δράση για 20 χρόνια, μέχρι το 1982, όταν και αποσύρθηκε.

Η ναυπήγηση του πρώτου χαλύβδινου επιβατηγού πλοίου στην Ελλάδα αποτέλεσε σημείο-σταθμό για την εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ο σημαντικός αριθμός αναφορών στην κατασκευή του πλοίου, που βρίσκει ο σύγχρονος αναγνώστης στο αρχείο τευχών των Ναυτικών Χρονικών, συνιστά μια σημαντική μαρτυρία όχι μόνο για τη ναυπηγική ιστορία της χώρας αλλά και για την ανάπτυξη των ναυπηγείων του Περάματος που συντελούνταν εκείνη την περίοδο.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα από τα αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών στο «Καμέλια» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.