Τραυματισμοί των δαχτύλων: Ένας οδηγός πρόληψης για τους ναυτικούς

0

Το ναυτικό επάγγελμα είναι δύσκολο και απαιτητικό, και η εργασία στη θάλασσα απαιτεί συνεχή προσοχή στην ασφάλεια. Μια πτυχή της ασφάλειας που παραβλέπεται συχνά είναι οι τραυματισμοί των άνω άκρων, και συγκεκριμένα των δαχτύλων. Στο δυναμικό περιβάλλον ενός πλοίου, τα δάχτυλα εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους, από ατυχήματα με βαρέα μηχανήματα έως τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει το Brittania P&I, οι τραυματισμοί στα δάχτυλα αποτελούν το 19% όλων των τραυματισμών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τους μηχανικούς να εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό τραυματισμών, ακολουθούμενοι από τους ναυτικούς.

Η ιατρική περίθαλψη που απαιτείται για τέτοιου είδους τραυματισμούς κυμαίνεται από βασικές πρώτες βοήθειες έως πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Κατ’ επέκταση, οι τραυματισμοί των δαχτύλων μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στον ναυτικό, καθιστώντας τον ανίκανο να εργαστεί και δημιουργώντας ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο πλοίο και σημαντικό κόστος για πλοιοκτήτες και διαχειριστές.

Παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό τραυματισμών στα δάχτυλα:

1. Μηχανήματα

Μία από τις κύριες αιτίες για τους τραυματισμούς των δαχτύλων είναι ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων. Η εργασία στο πλοίο περιλαμβάνει τη συχνή χρήση ισχυρού εξοπλισμού, όπως τα βαρούλκα, οι γερανοί, οι ιμάντες μεταφοράς και τα υδραυλικά συστήματα, κατά την οποία τα δάχτυλα μπορούν να παγιδευτούν, να συνθλιφτούν, ακόμα και να ακρωτηριαστούν.

2. Τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση

Οι εργασίες που περιλαμβάνουν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η χειρωνακτική εργασία ή η παρατεταμένη χρήση εργαλείων χειρός, μπορούν να οδηγήσουν σε παθήσεις όπως η τενοντίτιδα ή το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα επαρκή διαλείμματα για ανάπαυση, ο εργονομικός σχεδιασμός των χώρων εργασίας καθώς και οι τακτικές εξετάσεις υγείας είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του είδους τραυματισμών.

3. Αιχμηρά εργαλεία και τραχείες επιφάνειες

Από τις εργασίες συντήρησης έως τις καθημερινές δραστηριότητες, τα αιχμηρά εργαλεία και οι τραχείες επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν κοψίματα και ατυχήματα.

4. Χειρισμός σχοινιών

Ο χειρισμός σχοινιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ναυτιλιακών εργασιών, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο τραυματισμών των άνω άκρων. Η ξαφνική απελευθέρωση ενός τεντωμένου σχοινιού, η λανθασμένη περιέλιξη ή ο κακός χειρισμός των σχοινιών μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα από σχοινί, παγίδευση των δαχτύλων ή σε ακρωτηριασμό.

5. Κόπωση και στρες

Οι ναυτικοί εργάζονται πολλές ώρες εκτελώντας απαιτητικά καθήκοντα σε αντίξοες συνθήκες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μειωμένη συγκέντρωση, αυξάνοντας την πιθανότητα για ατυχήματα.

Προληπτικά μέτρα

1. Ολοκληρωμένη εκπαίδευση

Η διασφάλιση της ασφάλειας των ναυτικών ξεκινά με την ολοκληρωμένη εκπαίδευση, η οποία καλύπτει τη σωστή χρήση του εξοπλισμού, τα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη σημασία της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών ασφαλείας. Η εξοικείωση με τους πιθανούς κινδύνους και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμών των δαχτύλων.

2. Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (PPE)

Ο εφοδιασμός των ναυτικών με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της πρόληψης των τραυματισμών. Η χρήση γαντιών με ενισχυμένα υλικά, σχεδιασμένα ειδικά για ναυτιλιακές δραστηριότητες, μπορεί να προσφέρει ένα ενισχυμένο επίπεδο προστασίας από τραυματισμούς. Επιπλέον, η τακτική επιθεώρηση και αντικατάσταση του φθαρμένου εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους.

3. Προώθηση της κουλτούρας ασφαλείας

Η ανοιχτή επικοινωνία, οι τακτικές συνεδριάσεις ασφαλείας και η ενθάρρυνση της αναφοράς περιστατικών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι ανησυχίες των ναυτικών γύρω από την ασφάλεια μπορούν να αντιμετωπιστούν.

4. Συντήρηση του εξοπλισμού

Με τη συνεχή επιθεώρηση και συντήρηση των εργαλείων και των μηχανημάτων, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μηχανικών βλαβών, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας για το πλήρωμα. Οι τακτικές αξιολογήσεις εντοπίζουν πιθανά προβλήματα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις και μειώνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων που προέρχονται από βλάβες του εξοπλισμού.

Στο δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον της ναυτικής εργασίας, οι τραυματισμοί των δαχτύλων είναι μια ατυχής αλλά αποτρέψιμη πραγματικότητα. Με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, την εφαρμογή προληπτικών μέτρων και την προώθηση μιας κουλτούρας ασφαλείας, η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση τραυματισμών στα δάχτυλα των χεριών στα πλοία. Η διασφάλιση της ευημερίας των ναυτικών δεν ωφελεί μόνο τους ίδιους, αλλά συμβάλλει επίσης στη συνολική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από το Britannia P&I Club.