Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*
Oι δραστηριότητες που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία του πλοίου εκτελούνται από τους διαχειριστές του πλοίου, τους ship operators, που είναι στελέχη του τμήματος λειτουργικής διαχείρισης (operations department).
Το τμήμα αυτό αποτελεί σε πολλές επιχειρήσεις τον βασικό σύνδεσμο μεταξύ της διοίκησης, των υπόλοιπων τμημάτων της επιχείρησης, των πλοίων που διαχειρίζεται, των ναυλωτών, των προμηθευτών και άλλων προσώπων ή οργανισμών.
O operator είναι συνήθως πλοίαρχος και έχει, κατά συνέπεια, άριστη γνώση των ιδιαιτεροτήτων του πλοίου και των συνθηκών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το πλήρωμά του στη διάρκεια μιας ναύλωσης. Γνωρίζει πολύ καλά το πλοίο ως παραγωγική μονάδα, έχει πολύ καλή γνώση του ναυλοσύμφωνου και των τυχόν προβλεπόμενων ειδικών όρων του και παρακολουθεί διαρκώς την εκτέλεσή του εφαρμόζοντας τις πολιτικές , τους κανόνες και τις διαδικασίες που προβλέπει το σύστημα διοίκησης της επιχείρησης, παρέχοντας πρόσθετες οδηγίες ή συμβουλές, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ευθύνη του είναι να αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη ναύλωση του πλοίου και είτε να λαμβάνει αποφάσεις για την επίλυσή τους είτε να συντονίζει τις προσπάθειες άλλων στελεχών που θα εμπλακούν σε αυτό. Μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τον operator είναι η αποτελεσματική επικοινωνία με τον πλοίαρχο και, μέσω αυτού, με τα μέλη του πληρώματος. Για να είναι αποτελεσματικός σε αυτό, πρέπει να μπορεί να μπει στη θέση εκείνου που δέχεται τις οδηγίες και καλείται να τις εφαρμόσει.
Oφείλει λοιπόν να γνωρίζει καλά την οργάνωση του πλοίου, τα καθήκοντα και τους ρόλους για κάθε εργασία. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των πλοίων στις μέρες μας στελεχώνεται από πληρώματα διαφόρων εθνικοτήτων, πρέπει ο operator να μπορεί να διαχειριστεί το ευαίσθητο θέμα των πολιτισμικών διαφορών.
Oι δραστηριότητες του τμήματος λειτουργικής διαχείρισης χωρίζονται στους εξής τομείς:
- στις εξωτερικές λειτουργίες, δηλαδή στις σχέσεις με τους πράκτορες του πλοίου, τους προμηθευτές καυσίμων, τους ναυλωτές και τους υπόλοιπους συναλλασσομένους, στα πλοία, των οποίων τις κινήσεις παρακολουθεί στενά και υποστηρίζει,
- στις εσωτερικές λειτουργίες, δηλαδή στις σχέσεις που διατηρεί με άλλα τμήματα της επιχείρησης και την πληροφόρηση που παρέχει ή δέχεται από αυτά.
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 155-156.Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ