Τμήμα Προμηθειών: Βασικός πυλώνας υποστήριξης των πλοίων

0

Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*

Την ευθύνη για την υποστήριξη της λειτουργίας του πλοίου μέσω της παροχής εξοπλισμού και εφοδίων έχει το τμήμα προμηθειών της επιχείρησης.

Βασική αποστολή του τμήματος αυτού είναι η διασφάλιση στο πλοίο επάρκειας σε εξοπλισμό και εφόδια προκειμένου να μην επηρεάζεται η εκτέλεση του ταξιδιού ή να μην προκύπτουν κίνδυνοι από την έλλειψή τους είτε για το πλήρωμα του πλοίου είτε για το φορτίο. Παράλληλα, σε αρκετές επιχειρήσεις, το τμήμα προμηθειών, σε συνεργασία με το τμήμα πληρωμάτων, φροντίζει για τη μεταφορά του προσωπικού των πλοίων από και προς αυτά.

Επιπλέον, έργο του είναι η επιδίωξη της αγοράς των προμηθειών του πλοίου σε συμφέρουσες τιμές και στον κατάλληλο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός και η τροφοδοσία πρέπει να είναι κατάλληλης ποιότητας, να αγοράζονται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και να φτάνουν στο πλοίο τη στιγμή που είναι απαραίτητα, καθώς σε αυτό δεν διατηρούνται αποθέματα πέρα από ένα οικονομικά αποδεκτό επίπεδο.Έτσι, το τμήμα προμηθειών παρακολουθεί και ελέγχει κάθε προμήθεια της επιχείρησης, από τη στιγμή που προκύπτει η ανάγκη μέχρι την αγορά και την παράδοση του είδους στο πλοίο. Κάτι τέτοιο απαιτεί βέβαια τη συνεργασία με άλλα τμήματα της επιχείρησης και ιδιαίτερα με τα τμήματα λειτουργικής και τεχνικής διαχείρισης.

Η υλοποίηση του έργου του τμήματος προμηθειών προϋποθέτει την εκτέλεση εργασιών όπως είναι η έρευνα αγοράς για την επιλογή των κατάλληλων προμηθευτών, η τοποθέτηση παραγγελιών για εφόδια μηχανών, εξοπλισμό ασφάλειας, εφόδια καταστρώματος κ.ά. και ο έλεγχος της εξέλιξής τους, η επαλήθευση των παραγγελιών και η διασταύρωση των στοιχείων των τιμολογίων και των παραληφθέντων ειδών, καθώς και ο έλεγχος των προδιαγραφών των προμηθειών.

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 171.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ