SeaOrama: Ένα παιχνίδι-εργαλείο για την εκπαίδευση των επαγγελματιών της ναυτιλίας

0

Με την ενσωμάτωση πραγματικών ναυτιλιακών δεδομένων, το βιντεοπαιχνίδι SeaOrama: World of Shipping δημιουργεί τη δική του οικονομία, που αποτελείται από ποικίλα σενάρια, τα οποία οι παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Από τη συμφόρηση των λιμανιών και την πειρατεία έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις μηχανικές βλάβες και τα ατυχήματα του πληρώματος, το παιχνίδι αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι επαγγελματίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η Co-Founder της SeaOrama, Μαρία Γιασσά, λέει μάλιστα ότι το βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπληρωματικό εργαλείο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της ναυτιλίας, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας που επικρατεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, τονίζει η ίδια, το παιχνίδι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στην επιμόρφωση των στελεχών των ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία δεν προέρχονται πάντοτε από τον χώρο των θαλάσσιων και ναυτιλιακών σπουδών.

Ανάδειξη της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, το SeaOrama: World of Shipping έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε οκτώ γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει περισσότερες από 15.000 πωλήσεις, ενώ είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες STEAM, EPIC και GOG και Amazon Prime, η οποία απευθύνεται σε πάνω από 160 εκατ. συνδρομητές. Η κ. Γιασσά εξηγεί πως είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής διαχείρισης, που «έχει σχεδιαστεί για να αποτυπώσει και να παρουσιάσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία με έναν ελκυστικό και εκπαιδευτικό τρόπο, ενώ ξεχωρίζει για τη μοναδική του προσέγγιση προσομοίωσης, εμπνευσμένη από πραγματικά ναυτιλιακά δεδομένα», και προσθέτει ότι «το όραμα άλλωστε της εταιρείας SeaOrama είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη της εικόνας της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Περιγράφοντας το SeaΟrama: World of Shipping, η Co-Founder της SeaOrama αναλύει το πώς οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του νέου επιχειρηματία, που προσπαθεί να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο από το μηδέν.

 

 

 

 

Με επιμορφωτικό χαρακτήρα 

Γεφυρώνοντας λοιπόν το γνωστικό χάσμα, «οι παίκτες επιμορφώνονται ως προς τον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της ναυτιλίας και την παγκόσμια βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για όλες τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο ναυτιλιακός τομέας.

Ο κάθε παίκτης ξεκινά το παιχνίδι με ένα μόνο σκάφος και καλείται να επενδύσει με σύνεση ώστε να καταφέρει να εξελίξει την εταιρεία του, προκειμένου να την καταστήσει κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια εμπορική αρένα, περιγράφει η κ. Γιασσά. Έτσι, «με πρόσβαση σε έναν στόλο που αποτελείται από δεκαεπτά διαφορετικούς τύπους πλοίων, οι παίκτες-επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν και να διαμορφώσουν τον δικό τους μοναδικό στόλο. Από δεξαμενόπλοια έως πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ή και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι παίκτες πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο στόλος τους είναι σωστά συντηρημένος και εξοπλισμένος».

Παράλληλα, «αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωπολιτικά γεγονότα και βελτιστοποιώντας τις διαδρομές του για μέγιστη κερδοφορία και αποτελεσματικότητα, στόχος του παίκτη είναι να συνάπτει προσοδοφόρα συμβόλαια με πελάτες, επιβλέποντας όμως σχολαστικά κάθε πτυχή των αποστολών του. Μάλιστα ο κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει τις δικές του εμπορικές διαδρομές σε έναν εκτεταμένο παγκόσμιο χάρτη που αποτελείται από περισσότερα από 90 λιμάνια», αναφέρει η ίδια.

Αναπτύσσοντας δεξιότητες και Soft Skills 

Ο παίκτης, δημιουργώντας και έχοντας υπό την ευθύνη του τον δικό του στόλο, έρχεται αντιμέτωπος, σύμφωνα με την κ. Γιασσά, με όλες τις προκλήσεις του ναυτιλιακού χώρου, «αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητες και τα soft skills του στην επίλυση προβλημάτων και στη διαχείριση του ρίσκου». Μαθαίνει όμως «να κυνηγάει και την επιτυχία μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση σε έναν στόχο. Ο παίκτης καλείται ανά πάσα στιγμή να κάνει επιλογές που αφορούν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του στόλου του, πάντοτε σε συμφωνία με τους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν τη ναυτιλία», εξηγεί. Και προσθέτει πως το παιχνίδι «άλλωστε είναι βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και ως εκ τούτου ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά του αντικατοπτρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα ενός επαγγελματία της ναυτιλίας».

Με όραμα ένα μέλλον στη θάλασσα

Οι παίκτες του SeaOrama: World of Shipping δεν χρειάζεται, κατά την κ. Γιασσά, να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις ούτε κάποια συγκεκριμένη επαφή με τον χώρο της ναυτιλίας. Άλλωστε, «ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι ακριβώς η αναγνώριση της ανάγκης εκπαίδευσης ανθρώπων κάθε ηλικίας ως προς τον ρόλο αλλά και τη συνεισφορά της ναυτιλίας στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας και στη διατήρηση του σύγχρονου απαιτητικού τρόπου ζωής». Καθώς «οι περισσότεροι δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος και τη σημασία του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά και να αντιληφθούν την επιδραστικότητα της ναυτιλίας, με το φαινόμενο να παρατηρείται ακόμα πιο έντονα στις νεότερες γενιές, οι οποίες όμως θα αποτελέσουν το μέλλον του κλάδου», προσθέτει η ίδια.

Έτσι, το επόμενο βήμα της SeaOrama «είναι ακριβώς η ανάπτυξη ενός πλήρως επιμορφωτικού εργαλείου, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη διά βίου εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών ναυτικών όσο και των μαθητών και φοιτητών που ονειρεύονται το μέλλον τους στη θάλασσα», λέει η Co-Founder της εταιρείας απαντώντας για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά το παιχνίδι.

Καταλήγοντας η κ. Μαρία Γιασσά σημειώνει ότι η SeaOrama «επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και την προβολή της στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, στοχεύει παράλληλα και στην ανάπτυξη κάποιων πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν φυσική διάδραση, με στόχο την επιμόρφωση των συμμετεχόντων πάνω σε θέματα της ναυτιλίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τρόπο βιωματικό».

Μπορείτε να αποκτήσετε το SeaOrama πατώντας εδώ.