«World Champion» 1963: Η δέκατη καθέλκυση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

0

Στις 10 Ιουνίου 1963 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του πλοίου μεταφοράς ξηρών φορτίων «World Champion» από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για λογαριασμό του Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου.

Το νεότευκτο του Οίκου Νιάρχου αποτέλεσε προϊόνμετασκευής, καθώς είχε αρχικώς κατασκευαστεί ως δεξαμενόπλοιο τύπου Τ2 χωρητικότητας 16.000 dwt, ενώ,μετά τη ριζική μετασκευή που υπέστη στα Ελληνικά Ναυπηγεία, μετατράπηκε σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρών φορτίων χωρητικότητας 23.500 dwt.

Κατά τη διαδικασία της μετασκευής, το αρχικό δεξαμενόπλοιο τεμνόταν σε τρία τμήματα, από τα οποία διατηρούνταν μόνο η πρύμνη και η πλώρη. Στη συνέχεια κατασκευαζόταν από την αρχή το μεσαίο τμήμα του νέου πλοίου, το οποίο συγκολλόταν στα δύο άκρα. Το νέο πλοίοδιατηρούσε επίσης τη μηχανή του αρχικού πλοίου.

Η σύνθετη αυτή μετατροπή ‒από δεξαμενόπλοιο σε πλοίομεταφοράς ξηρών φορτίων, και μάλιστα μεγαλύτερης χωρητικότητας‒ υπήρξε μια εργασία για την οποία το εργατοτεχνικό προσωπικό των Ελληνικών Ναυπηγείων, το οποίο εκείνη την εποχή αριθμούσε περισσότερα από 1.000 άτομα, είχε αποκτήσει εξαιρετική εμπειρία. Μάλιστα, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ναυπηγείου, οι μετασκευές αυτές αποτελούσαν σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του.

Στο τεύχος της 15ης Ιουνίου 1963, τα Ναυτικά Χρονικά παρουσίασαν το νέο απόκτημα του στόλου του Σταύρου Νιάρχου, αποτυπώνοντας λεπτομέρειες από την τελετή καθέλκυσης αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη λειτουργία των Ελληνικών Ναυπηγείων εκείνης της περιόδου.
Ανάδοχος του «World Champion», ή «Παγκόσμιος Πρόμαχος» όπως αποκλήθηκε στα ελληνικά, ήταν η Δέσποινα Καραθεοδωρή, σύζυγος του τότε προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Ροδόπουλου. Μάλιστα, τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρουν ότι η διοίκηση των Ελληνικών Ναυπηγείων έθεσε στη διάθεση της αναδόχου του πλοίου 50.000 δραχμές για διάθεση σε κοινωφελείς σκοπούς της επιλογής της.

Συνολικά, η καθέλκυση του «World Champion» αποτέλεσε τη δέκατη κατά σειρά καθέλκυση για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την έναρξη λειτουργίας τους, το 1958. Στο αφιέρωμά τους, τα Ναυτικά Χρονικά κατέγραψαν, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όλες τις προηγούμενες εργασίες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που οδηγήθηκαν σε καθέλκυση, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του επιτεύγματος. Πιο συγκεκριμένα, το περιοδικό αναφέρει την εξής λίστα:

1. Η πλωτή δεξαμενή ανυψωτικής δύναμης 22.000 τόνων. Η εν λόγω κατασκευή είχε τη δυνατότητα δεξαμενισμού πλοίων με χωρητικότητα έως και 37.000 τόνους.

2. Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ελπίς», χωρητικότητας 25.000 τόνων.

3. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Παγκόσμιος Φιλανθρωπία».

4. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού «Παγκόσμιος Χαρά».

5. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Τρίτων».

6. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Παγκόσμιος Χάρις».

7. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Παγκόσμιος Ναυτιλία»

8. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Πολυτίμη Ανδρεάδη».

9. Το μεσαίο τμήμα του φορτηγού πλοίου «Παγκόσμιος Εκλογή».
 
Από την ονοματοδοσία των μεσαίων τμημάτων των πλοίων που αναφέρονται γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι περισσότερες μετασκευές αφορούσαν παλαιότερα δεξαμενόπλοια Τ2 του Σταύρου Νιάρχου. Καθίσταται σαφές ότι οι ανάγκες επισκευών, μετασκευών αλλά και ναυπηγήσεων του πολυάριθμου στόλου του Έλληνα εφοπλιστή διατηρούσαν αμείωτους τους ρυθμούς εργασιών στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης, ο διευθυντής των Ελληνικών Ναυπηγείων πήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων δήλωσε πως: «Αι μετασκευαί αύται, ομού με τας κατασκευάς πετρελαιοφόρου και της εν λειτουργία πλωτής δεξαμενής μας, αποδεικνύουν ότι αι εγκαταστάσεις μας είναι ικαναί δι’ οιανδήποτε ναυπηγικήν εργασίαν. Η ικανότης όμως αύτη των εγκαταστάσεών μας δεν θα ηδύνατο να αξιοποιηθεί άνευ της φιλοτίμου συμβολής του προσωπικού μας, προς το οποίον εκφράζομεν θερμάς ευχαριστίας».

Το ρεπορτάζ των Ναυτικών Χρονικών αναφέρει ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καθέλκυσης, τοποθετήθηκε η τρόπιδα ενός ακόμα πλοίου που επρόκειτο να επιμηκυνθεί, του δεξαμενόπλοιου «World Gratitude», χωρητικότητας 32.500 dwt, το οποίο θα μετασκευαζόταν ώστε να διαθέτει χωρητικότητα 44.650 dwt.

Το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών της 15ης Ιουνίου 1963 μεταφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη όχι μόνο το πανηγυρικό κλίμα από την τελετή καθέλκυσης του «World Champion» αλλά και την αισιοδοξία των συντακτών του περιοδικού για την ανοδική πορεία της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία κατά τα επόμενα χρόνια θα κατέγραφε σταθερά βήματα προόδου.

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στην καθέλκυση του «World Champion» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.