Οι σύγχρονες τάσεις στην αγορά εργασίας της ναυτιλίας

0

Η έκθεση Talent Market in Transition Report 2024 των Singapore Maritime Foundation (SMF) και Faststream Recruitment Group έρχεται να ρίξει φως στις κύριες τάσεις στην αγορά εργασίας της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας της Σιγκαπούρης.

Διατήρηση των ταλέντων

Η διατήρηση των ταλέντων έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα, με λιγότερους εργοδότες να σχεδιάζουν να προσλάβουν το επόμενο έτος ‒ 59% σε σύγκριση με 76% πέρυσι. Οι προκλήσεις πρόσληψης εξακολουθούν να υφίστανται, με το 85% των εργοδοτών να θεωρούν ότι οι προσλήψεις είναι δύσκολες, κυρίως λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων. Η αύξηση της αναζήτησης εργασίας μεταξύ των υποψηφίων, που ανέρχεται πλέον στο 66%, σηματοδοτεί την ανάγκη των εργοδοτών να παράσχουν κίνητρα στους νέους εργαζομένους όπως ανταγωνιστικές αμοιβές και επαγγελματική εξέλιξη.

Προσέλκυση ταλέντων

Το 64% των εργοδοτών παραμένουν ανοιχτοί σε προσλήψεις εργαζομένων εκτός του ναυτιλιακού τομέα. Από την άλλη, το 94% των εργοδοτών εξακολουθούν να προτιμούν προσλήψεις εργαζομένων που έχουν απασχοληθεί στον ναυτιλιακό τομέα. Οι ανησυχίες σχετικά με την ελκυστικότητα της ναυτιλίας εξακολουθούν να υφίστανται, με το 56% των εργαζομένων και το 41% των εργοδοτών να αμφισβητούν τις ανταγωνιστικές αμοιβές της.

Η εταιρική κουλτούρα

Η εταιρική κουλτούρα παραμένει κρίσιμος παράγοντας για τους εργαζομένους, με το 83% να εκτιμά τον σκοπό της επιχείρησής του. Ωστόσο, ένας στους πέντε εργοδότες αισθάνεται ότι δεν προωθεί αποτελεσματικά αυτόν τον σκοπό, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι εργαζόμενοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο εργασία η οποία να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους. Το 56% αυτών επιθυμούν ο ρόλος τους να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον. Οι εργοδότες αναγνωρίζουν αυτή την τάση, με το 98% να δίνουν προτεραιότητα στην ευθυγράμμιση των αξιών στις διαδικασίες πρόσληψης.

Ευημερία

Στη φετινή έρευνα, το 59% των εργαζομένων ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης, έναντι 47% πέρυσι. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση αυτή, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των αντιλήψεων των εργοδοτών και των εργαζομένων σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 57% των εργαζομένων αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς σε σύγκριση με το 80% των εργοδοτών που πιστεύουν ότι καλύπτουν αυτή την ανάγκη.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο

Το 26% των εργαζομένων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία, γεγονός που σηματοδοτεί τη στροφή προς την ψηφιοποίηση. Ωστόσο, ενώ πάνω από το 80% τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων βλέπουν θετικά την ΤΝ, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη μετατόπιση των θέσεων εργασίας, με το 29% των εργαζομένων να αγωνιούν για τις πιθανές επιπτώσεις στους ρόλους τους. Παρά τις ανησυχίες αυτές, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να οδηγήσει τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και στη βελτίωση των υφιστάμενων ρόλων, ακόμα και αν μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις. Η πλειονότητα των εργαζομένων και των εργοδοτών αναμένει ότι η ΤΝ θα βελτιώσει τις λειτουργίες των θέσεων εργασίας και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, με μόνο το 6% των εργαζομένων να αξιολογούν τον εαυτό τους ως ικανό ή έμπειρο στην ΤΝ, υπάρχει σαφής ανάγκη για στοχευμένη ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάρτιση.

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση πατώντας εδώ.