Του καπτ. Γιώργου Γεωργούλη
Η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας, στην 110η σύνοδό της, ενέκρινε μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 (MLC 2006). Αυτές οι αλλαγές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024, έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα δικαιώματα των ναυτικών και να διαμορφώσουν συνθήκες ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών στο πλοίο. Οι σημαντικές αλλαγές στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις των κανονισμών σχετικά με τη ναυτολόγηση και την ειδικότητα, τον επαναπατρισμό, τις εγκαταστάσεις αναψυχής, τα τρόφιμα και τη διατροφή, την ιατρική περίθαλψη επί του πλοίου και στην ξηρά, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας και την πρόληψη ατυχημάτων.
Περιληπτικά, η τροπολογία δίνει έμφαση στα ακόλουθα:
Ενημερωμένα πρωτόκολλα επαναπατρισμού
Οι αλλαγές επιδιώκουν να εξορθολογίσουν και να ενισχύσουν τη διαδικασία αποζημιώσεων για ναυτικούς που, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση, τελικά δεν ναυτολογήθηκαν. Η σύμβαση προβλέπει την εφαρμογή συστήματος από τους πλοιοκτήτες (μέσω συμφωνιών με ασφαλιστικές) που να διασφαλίζει την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων. Επίσης, για την περίπτωση του επαναπατρισμού και ειδικότερα της εγκατάλειψης των ναυτικών, οι αλλαγές προβλέπουν τη συνεργασία του κράτους σημαίας, του κράτους λιμένα και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κράτους στο οποίο αφορά η εγκατάλειψη ώστε να επαναπατριστούν.
Κοινωνική συνδεσιμότητα και εγκαταστάσεις αναψυχής
Αυτές οι τροπολογίες υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινωνικής συνδεσιμότητας (social connectivity) με τηλέφωνο και διαδίκτυο σε λογικές χρεώσεις. Επίσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του πληρώματος πλοίου, πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές ψυχαγωγίας για κοινές δραστηριότητες των μελών του πληρώματος. Η επικαιροποίηση των διατάξεων της MLC υπογραμμίζει τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ πλοίου και ξηράς και της σταθερής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλα τα ταξίδια.
Ενημερωμένος κανονισμός τροφίμων και εστίασης
Αυτές οι τροπολογίες επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στους κανονισμούς για τα τρόφιμα και την εστίαση, διασφαλίζοντας ότι οι διατροφικές ανάγκες των ναυτικών καλύπτονται επαρκώς. Οι αναθεωρήσεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η παροχή τροφής και νερού ευθυγραμμίζεται με τις ειδικές απαιτήσεις των ναυτικών και τη φύση των ταξιδιών τους. Στις ειδικές απαιτήσεις των ναυτικών συμπεριλαμβάνονται ο θρησκευτικός προσανατολισμός και οι διατροφικές προτιμήσεις ανάλογα με την εθνικότητα. Για την επαρκή προμήθεια, ποσοτική και ποιοτική, σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των ναυτικών, οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και οι πολιτιστικές διατροφικές συνήθειες, η διάρκεια και η φύση του ταξιδιού.
Διευρυμένες παροχές ιατρικής περίθαλψης
Αυτές οι αναθεωρήσεις διευρύνουν το φάσμα της ιατρικής περίθαλψης που παρέχεται στους ναυτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαισίου για την παροχή θεραπείας στην ξηρά.
Κάθε κράτος σημαίας διασφαλίζει την ταχεία αποβίβαση των ναυτικών που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης από πλοία που φέρουν τη σημαία τους και πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην ξηρά για την παροχή της κατάλληλης θεραπείας.
Όταν ένας ναυτικός έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πλοίου, το κράτος στην επικράτεια του οποίου επήλθε ο θάνατος -ή αν ο θάνατος επήλθε στην ανοικτή θάλασσα, τότε στα χωρικά ύδατα των οποίων εισέρχεται στη συνέχεια το πλοίο- θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό της σορού ή της στάχτης από τον πλοιοκτήτη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ναυτικού ή των πλησιέστερων συγγενών τους, ανάλογα με την περίπτωση.
Ενίσχυση των μέτρων προστασίας της ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων
Οι τροπολογίες αποσκοπούν στη βελτίωση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, στη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε επιβλαβείς παράγοντες και στη διασφάλιση της παροχής κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Με τις παραπάνω τροπολογίες, εκτός από τη SOLAS και τους κώδικές της και την STCW, των οποίων οι διατάξεις θωρακίζουν την ασφάλεια στο πλοίο, ήρθε η σειρά της MLC να μπει στην ατομική ασφάλεια των ναυτικών και στην πρόληψη των ατυχημάτων, ειδικά στη διερεύνηση των θανατηφόρων ατυχημάτων, στη συλλογή των στοιχείων της παραπάνω διερεύνησης και στη δημιουργία αρχείου στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Νοεμβρίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.
Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος πατώντας εδώ.