To Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Το Πανεπιστημίο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1918, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, παρά μόνο το 1984 όταν και επανιδρύθηκε.
Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής αγοράς και κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών του για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας.
Είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, απαριθμόντας 17 Τμήματα Προπτυχιακών Σπουδών, 38 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Θερινά Σχολεία και Μαθήματα Δια-βίου Μάθησης, ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.
Διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν σήμερα στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Μύρινας, συγκροτώντας ένα Πανεπιστήμιο – Δίκτυο που καλύπτει όλους τους Νομούς του Αιγαίου.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απαριθμούσε 17.675 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, 3.361 εκ των οποίων φοιτούν στη Σχολή Επιστημών και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο, μέλος της οποίας αποτελεί και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.
Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών ιδρύθηκε το 1998, ενώ έκτοτε ακολουθεί μια πρωτοποριακή, διεπιστημονική προσέγγιση της έρευνας και εκπαίδευσης στο χώρο της σύγχρονης Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Εμπορίου.
Ακολουθούν δύο ενημερωτικά βίντεο για το προφίλ και τις δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου σήμερα:
To Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
Γενικές Πληροφορίες:
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος προετοιμάζονται για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας (π.χ. σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων), αλλά και στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών (π.χ. αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων), καθώς επίσης και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. Παράλληλα οι φοιτητές/ φοιτήτριες του προπτυχιακού τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.
Πρόσφατη έρευνα για την ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στην αγορά εργασίας, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πρόγραμμα Σπουδών:
Το Τμήμα προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση-διοίκηση-χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξειδικευμένα μαθήματα δικαίου, εφαρμοσμένων οικονομικών στις μεταφορές, το εμπόριο και τα ναυτιλιακά, αλλά και προχωρημένα μαθήματα στη διοίκηση ναυτιλιακών-μεταφορικών επιχειρήσεων, το θαλάσσιο περιβάλλον και την διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών. Αποβλέπει στον εφοδιασμό των φοιτητών με γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη δυνατότητας επικοινωνίας με το περιβάλλον, διαχείρισης θεμάτων και λήψης αποφάσεων σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο.
Τα μαθήματα το σύνολό τους είναι 52, ενώ στο τρίτο έτος ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από μια ευρεία θεματολογία σχετική με το εμπόριο και τις μεταφορές. Κατά το τελευταίο έτος σπουδών, ο φοιτητής επιλέγει μια κατεύθυνση ανάμεσα σε Ναυτιλία, Μεταφορές και Νέες Τεχνολογίες και Επιχειρηματικότητα.Τη δομή του προπτυχιακού προγράμματος μπορειτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών εδώ, ενώ τo αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του μπορείτε να βρείτε εδώ.
Διπλωματική Εργασία:
Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας με θέμα αποδεκτό από τον επιβλέποντα διδάσκοντα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών στο ΤΝΕΥ. Η διπλωματική εργασία υλοποιείται και βαθμολογείται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών και έχει σκοπό να αναπτύξει την αναλυτική και συνθετική ικανότητα των φοιτητών, εφαρμόζοντας τις θεωρητικές τους γνώσεις στη μελέτη ενός συγκεκριμένου προβλήματος.
Πρακτική Άσκηση:
Με το θεσμό του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης (Π.Π.Α.) οργανώνεται η τοποθέτηση των φοιτητών, υπό εκπαιδευτική εποπτεία, σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρακτική που εφαρμόζει η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης ήδη επί μια δεκαετία και η οποία αποβλέπει στους παρακάτω στόχους:
Να γνωρίσει ο φοιτητής ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων (διακλαδική και διατομεακή εξάσκηση), καθώς και τη λειτουργία διαφόρων επιμέρους τμημάτων τους.
Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μελλοντική ένταξη του φοιτητή στον επαγγελματικό χώρο και να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός του.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του γραφείου Πρακτικής Άσκησης, εδώ.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Ιστοσελίδα Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ιστοσελίδα Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
Ηλεκτρονική Γραμματεία
Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου
Οδηγός Σπουδών Τμήματος
Κανονισμός Σπουδών Τμήματος
Κατατακτήριες Εξετάσεις
Εμπειρίες Φοιτητών
Σύλλογος Αποφοίτων
Ετήσια Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης 2014
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Επιστημών της Διοίκησης
Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
Κοραή 2Α, 82132 Χίος
tney_gram_foit@aegean.gr